Amikor én még kissrác voltam.

1946. április 5-én született Budapesten. Édesapja közgazdász, édesanyja tanárnő, de felmenői közt építészt és grafikust is találtunk.

1964-ben, érettségi után csatlakozott az Illés-együtteshez, ahol Szörényi Leventével együtt ikonikus dalok szerzői lettek. A magyar rocktörténelemben mérföldkő volt, amikor szókimondó szövegeik megjelentek az ifjúsági klubokban. A zenekar feloszlása után hozták létre a Fonográfot, amely egyfajta alkotóműhellyé vált, hiszen a saját számok mellett Halász Judit és Koncz Zsuzsa lemezei is itt születtek. Bár a szövegeket sokszor cenzúrázták, Bródy mindig megtalálta a módját annak, hogy síkra szálljon a szabadságjogokért, az egyenlőségért, nemzedékének álmaiért.

Fotó: Fortepan

Első szólólemeze 1980-ban jelent meg. Nevéhez olyan dalok fűződnek, mint a ’Filléres emlékeim’, ’Ha én rózsa volnék’, ’Mama, kérlek’, ’Amikor én még kissrác voltam’.

Fotó: Fortepan

Szörényivel annak ellenére alkottak sikeres és jól működő párost, hogy gondolkodásuk, beállítottságuk eltérő. Ketten jegyezték többek között az ’István, a király’ máig legendás színpadi rockoperát. Bródy többször szerzett másoknak is dalt, újabban például a Margaret Island zenekart patronálja.

Közzétette: Bródy János – 2014. június 26., csütörtök

Kossuth-díjas, megkerülhetetlen személye a magyar zenetörténetnek.