Ő volt a divattörténet talán legmeghatározóbb alakja.

Megteremtette a nagybetűs NŐ-t! Sosem akart beállni a sorba, így megalkotta a saját stílusát. A modern, felszabadult, elegáns és dinamikus nő képe csillagként ragyogott fel a az akkori Marie Antoinette-et idéző, gyöngyöktől és drágakövektől roskadozó, csodaszép, de mégis kényelmetlen akkori divattal szemben. Hogyan csinálta?

Coco Chanel, azaz Gabrielle Bonheur Chanel  1883. augusztus 19-én született. Mindössze 12 éves múlt, amikor az addig varrónőként dolgozó édesanyja elhunyt tuberkolózisban,  és a vándorkereskedő édesapja Amerikába ment szerencsét próbálni, így a kis Gabrielle kolostorba került. A zárdában tanult meg kötni, szövetet készíteni és kalapot fonni is. A nyári szüneteket nagynénjénél töltötte. Az iskola befejezése után mégsem a ruhák felé fordult, hanem revüénekes akart lenni. A sikeresen előadott sanzonoknak köszönhette a Coco becenevet is, Qui qu’a vu Coco dans l’Trocadéro? című dal hozományaként, azonban énekesnőként mégsem futott be nagy karriert.

Vagyonos udvarlók rajongták körbe, Étienne Balsan vezette be őt a felsőbb társadalmi rétegek közé pár hónapos románcuk alatt. Abban körben ismerkedett meg Arthur ‘Boy’ Capellel, aki miatt visszaköltözött Párizsba és akinek segítségével megnyithatta első kalapboltját. Arthur volt Coco nagy szerelme, az IGAZI, a FÉRFI, de mégsem élhettek boldogan sokáig, mert a férfi autóbalesetet szenvedett.

Az első kalapbolt után másik üzletet nyitott, az már egy komplett butik lett. Ruhák, kalapok, kiegészítők is helyet kaptak ott, ahogy szépségápolási termékek és a saját parfümje a Chanel N°5.

Egyre sikeresebb lett, praktikus, makacs eleganciája egyre többeket ragadott magával. Szoknyája zsebébe tett kezével egyszerre volt nőies és férfias, gyenge és kemény. Napbarnított bőre, természetesen dús, göndör, rövid frizurája a függetlenség jelképe lett. Nem akart vágyat kelteni a férfiakban, talán pont ezért vágytak rá annyian.

Felszabadította a nőket a fűzőtől, biztatta őket az önazonosság megkeresésére, engedte, hogy férfias holmikat is felvegyenek. Olcsó anyagokból dolgozva minden réteg számára elérhetővé tette a divatot. De nem csak ruhákat és kiegészítőket kínált, hanem megjelenést, stílust, életérzést. Neki köszönhetjük a kis fekete koktélruhákat, az egyszerű szabású, de érdekes részleteket rejtő darabokat, az eredetire hajazó bizsukat és az ízléses balerina cipőket is sok más mellett.

Gyermeke sosem született, de a divatvilág anyja volt. Létrehozott egy birodalmat, az utolsó pillanatig aktív volt. 1910. január 10-én hunyt el egy bemutatóra készülve.

A Chanel nevet mindenki a mai napig ismeri, Coco egy legenda. Búcsúzóul 5 bölcsességét idézzük:

Minél rosszabbul állnak a dolgaid, annál jobban kell kinézned.

Ha szépülni szeretnél, a lelkeddel és a szíveddel kell kezdened, mert addig egyetlen kozmetikum sem fog hatni!

Húszévesen olyan az arcod, amilyennek a természet teremtette. Harminc évesen olyan, amilyenre az élet formálta. De ötven évesen olyan, amilyet megérdemelsz.

A divat változik, a stílus örök

Vannak emberek, akiknek van pénzük, és vannak emberek, akik gazdagok.

Nyitókép: AFP