Védett mozaikok.

1951. szeptember 5-én született Budapesten. A Zuglóban és a belvárosban felnőtt lány tolmácsként kezdte, miután német-spanyol idegenvezetői vizsgát tett. Már középiskolásként is szerepelt filmben, többek között mint kiemelt epizódszereplő a Szeressétek Odor Emíliát c filmben.

Tulajdonképpen véletlenül lett modell, Rotschild Klára fedezte fel, amikor spanyol tolmácsként egy dél-amerikai csoportot kísért a Rotschild Szalonba.

A szép lány nem volt 170 cm magas, mégis folyamatosan kapta a felkéréseket. A Fabulon kozmetikai márka arcává pedig úgy vált, hogy az Iparművészeti Főiskola egyik hallgatójának vizsgafotóján látta meg őt Finta József grafikus és a Kőbányai Gyógyszergyár PR-igazgatója.

Fotó: Fortepan

Pataki Ágiból így lett Fabulon Ági, neve és arca két évtizedig összeforrt a termékcsaláddal.

A modell többek között a Kálvin téri tűzfalról tekintett az arra haladókra egy nagy méretű reklámmozaikról. A mozaikhirdetést az avantgárd képzőművész, filmes és költő Erdély Miklós készítette 1982-ben és fiával jegyzi az alkotást. A téren azóta épült irodaház a tűzfalat eltakarta, így a képet – egy mozgalomnak köszönhetően – még 2000-ben műemlékké nyilvánították és megőrzésre az Országos Műemlékvédelmi Hivatal raktárában helyezték el a számozott darabokat.

Fotó: Fortepan
Fotó: Fortepan

Az 1980-as években Ági a modellkedés mellett üzletasszonnyá lett, butikláncot nyitott. A 90-es évektől pedig már producerként vált ismertté a filmvilág és a nagyközönség előtt. Férjével, Kovács Gáborral közös cégük révén nagyban hozzájárultak olyan magyar filmek sikereihez, mint például az Üvegtigris széria.

https://www.youtube.com/watch?v=KVlRgTfPR8Y&t=2511s