Meseszép rózsaszín és fehér szirmok.

A cseresznyevirágzás nem csak Japánban ünnep, de egyre több helyen gyűlnek össze ilyenkor az emberek a nagyvilágban, hogy a látványban gyönyörködjenek.

Mutatjuk a legszebb helyeket!

1. Hiroszaki, Japán

A japán városban fesztivált is tartanak a virágzás tiszteletére, április végén-május elején. Este a park ki van világítva, lenyűgöző ilyenkor tenni egy sétát a fák alatt.

Fotó: Robert Pratt

2. Párizs, Franciaország

A francia fővárosban rengeteg a látnivaló, de a városnézés közben érdemes belesnünk a Petit Palais kertjébe is, vagy a Gabriel Pierné térre. A Jardin des Plantes-ben áll Párizs legnagyobb fája, egy cseresznyefa, amely ’Hófehér’ névre hallgat.

Fotó: Hadley Paul Garland

3. Koppenhága, Dánia

Több, mint 200 cseresznyefát ültettek a Langelinie Parkban, ahol 2008 óta sakura fesztivált is rendeznek a virágzást ünnepelvén.

Fotó: Alex Berger

4. Valle de Jerte, Spanyolország

Több, mint 2 millió cseresznyefa virít a Spanyolország nyugati részén fekvő völgyben. Az ide látogatók gyakran azt hiszik, hogy a völgyet hó fedi – mindent beborítanak a fehér virágok. Áprilisban fesztivál keretében ünnepelnek.

Fotó: Wendigo

5. Stockholm, Svédország

A Királyok Kertjét (Kungsträdgården) keressük, ahol 1998-ban 63 cseresznyefát ültettek, hogy a virágokban gyönyörködhessenek.

Fotó: Susanne Nilsson

6. Bonn, Németország

A német város Altstadt nevű negyedében a szűk utcákat keretező cseresznyefák valóságos alagutat alkotnak. A lélegzetelállító rózsaszín alagút alatt természetesen fesztivált is rendeznek.

Fotó: jmtosses

7. Amszterdam, Hollandia

Japán módra Hollandiában is szeretnek a cseresznyefák alatt üldögélni, enni-inni, piknikezni tavasszal.

Fotó: Colinquelicot

8. Vancouver, Kanada

A kanadai városban minden tavasszal 40 000 cseresznyefa bontja szirmait. A település első 500 fája az 1930-as években Kobe és Yokohama polgármesterének ajándékaként érkezett.

Fotó: David Wise

9. London, Anglia

Az első japán cseresznyefákat még az 1900-as évek elején ültették el a Kew Gardens-ben. A kert túlélt számos vihart, így manapság nincs akadálya annak, hogy a rózsaszín virágú Prunus ‘Kanzan’, Prunus ‘Asano’ vagy a fehérvirágú Prunus ‘Taihaku’ fajtákban gyönyörködjünk.

Fotó: Kew on Flicker

10. Edinburgh, Skócia

Az Alnwick kertekben minden adott egy kellemes naphoz, a cseresznyefák alatt.

Fotó: Matteo Doni

11. Sanghaj, Kína

Több, mint 12 ezer cseresznyefa nő a Gucun parkban, 60 fajta található itt meg. Nem csoda, hogy akár 100 ezren is felkeresik a fesztivált.

Fotó: Alessandro Miraldi

12. Nagykőrű, Magyarország

A Tisza mentén fekvő település egyre ismertebb, mint „Magyarország cseresznyéskertje”. Itt található hazánk legnagyobb cseresznyefa-gyűjteménye, több, mint 200 hektáron. Áprilisban a virágbontást meg is ünneplik faöleléssel, koncertekkel, cseresznyés finomságokkal.

Fotó: adriennbiricz/Instagram

https://www.instagram.com/p/BhDkADwlx5s/

https://www.instagram.com/p/BhoOKnqncxO/

https://www.instagram.com/p/BhePWuwAKup/