Amikor egy rövidebb program vagy egy hivatalos ügy elszólít bennünket otthonról, gyakran merül fel kérdésként, hogy autóval vagy tömegközlekedéssel menjünk.

A túlzsúfolt buszok és vonatok azonban nem a kényelemről ismertek.

Utazz a saját ritmusodban, kényelmesen!

Nyugdíjasként végre megadatik az a lehetőség, hogy felfedezd az országot. Már nem kell a munkahelyhez vagy a gyerekekhez alkalmazkodni, csak te osztod be az idődet. Nyugdíjas éveidben ellátogathatsz azokra a bakancslistás helyekre, ahová még nem jutottál el korábban, vagy ahová visszahúz a szíved.

Legyen szó egy egynapos kirándulásról a Balaton mellett, vagy egy rövid, ám hangulatos túráról valahol a hegyekben, az autód mindenhová elvisz. Gyorsan és kényelmesen. De akár az orvos által felírt gyógykezelés is lehet egy olyan úti cél, amit autóval a saját ritmusodban megjárhatsz egy nap alatt. Anélkül, hogy a tömegközlekedés menetrendjéhez kellene igazodni.

Az autós utazás nemcsak kényelmes. Lehetőséget ad arra is, hogy útközben megállj, átmozgasd a végtagjaid és jó mélyen belélegezd a friss levegőt. Egy-egy pihenő alkalmával szép tájakat fedezhetsz fel, vagy akár megeheted az utazásra eltett szendvicsedet egy pihenőhelyen. Ám ha az utazás során a lakóhelyed szerinti vármegyéden túlra visz az utad, a meglévő vármegyei autópálya matrica nem jogosít fel másik vármegye fizetős útjainak használatára.

Tervezz, utazz, élvezd!

Amikor például egy hosszabb egynapos kirándulást tervezel, fontos, hogy előre tájékozódj az útvonalról. Ez nem csak arról szól, hogy eldöntsd, hová mész. Arról is, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a rendelkezésre álló rövid időből.

  • Utazás előtt nézz utána az érintett helyiségek nevezetességeinek, és írj egy listát azokról, amit mindenképp látni szeretnél. Legyen terved, de hagyj időt a spontán kalandoknak is! Egy váratlan útvonal vagy helyszín gyakran válhat az utazás csúcspontjává.
  • Ha csak egy napot szánsz a kiruccanásra, fontos, hogy a kerülőutak helyett a gyorsabb és rövidebb útvonalat, vagy az autópályákat használd! Így spórolhatsz a benzinköltségen.
  • Válaszd ki az utazáshoz legmegfelelőbb autópálya matrica típust, hogy csak annyit fizess érte, amit ki is használsz.
  • Végül, de nem utolsó sorban minél előbb kezded a napot, annál több időd marad élvezni a kiruccanás minden percét.

Haladj gyorsabban, spórolj a benzinköltséggel!

Amikor egy nap alatt nagyobb távolságot tervezel megtenni, gyakran az autópálya használata jelenti a gyorsabb és költséghatékonyabb megoldást. Bár kétségtelen, hogy az autópálya használatáért díjat kell fizetni, ez az összeg gyakran megtérül az idő és az üzemanyag megtakarításban, amit az autópályán való haladás nyújt. Az autópályák kevésbé zsúfoltak, és az állandó sebesség lehetővé teszi az üzemanyag hatékonyabb felhasználását.

Az egynapos kirándulások alkalmával különösen fontos szempont az idő. Ezért nem mindegy, milyen gyorsan érünk az úticélunkhoz, és hogy hány kilométert teszünk az autónkba. Az egynapos autópálya matricával nem csak a benzinköltséget csökkentheted, de általában a megtett útszakasz is rövidebb.

Utazz okosan! Hamarosan már akár egynapos matricát is vásárolhatsz!

De milyen autópálya matricát válassz, ha évente csak pár alkalommal visz messzire a kalandvágyad? Ha csak alkalmanként kell nagyobb távolságot levezetni egy családi program, egy gyógyfürdőzés vagy éppen egy kulturális program miatt?

Az Európai Unió elvárásainak eleget téve Magyarországon is bevezetésre kerül az egynapos matrica használata. Amennyiben nem tudod kihasználni a 10 napos matricát, úgy számodra bizonyára jó hír, hogy az eddigi információk alapján 2024 tavaszától (várhatóan március végétől) egynapos autópálya matrica vásárlására is lesz lehetőség. Ennek köszönhetően nem csak a benzin, de az úthasználat költségéből is lefaraghatsz egy keveset.

Az egynapos matrica Magyarország minden fizetős útjára érvényes lesz. Így nem kell azon gondolkodni, hogy tegyél-e egy kitérőt, ha az útról meglátsz egy csodás helyet, amit semmiképp sem hagynál ki.

Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy az egynapos matrica érvényessége nem 24 óra lesz. Ez a matrica típus adott napi jogosultságot biztosít. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy a vásárló által megjelölt naptári napon 0 órától 24 óráig lesz érvényes.

Ne vezess rutinból!

Sokan vannak, akik hosszú évek óta járják a jól ismert kerülő utakat. Mielőtt azonban megszokásból ráhajtanál egy útra, érdemes tájékozódni az aktuális fizetős útszakaszokról. Ezek száma ugyanis évről-évre nő. A rutinszerű autózás könnyen vezethet oda, hogy véletlenül egy újonnan fizetőssé vált útszakaszra tévedsz.

Az idei év egyik jelentős változása például az M0-ás körgyűrű teljes szakaszának fizetőssé válása, ami a Budapest agglomerációjában élők utazási szokásait változtatja meg. Figyelmetlenségből könnyen fizetős útszakaszra hajthatsz, ami pótdíjfizetést von maga után. Ha például Budapestre kell menned egy hivatalos ügyintézés miatt, vagy egy koncertre van jegyed, a büntetés könnyen elkerülhető lesz az egynapos matrica megvásárlásával.

A vidéken élőknek ugyanilyen fontos az elővigyázatosság. Egy nagybevásárlás, az unoka látogatása vagy egy orvosi vizsgálat miatti út is könnyen pótdíj fizetéssel végződhet. Ettől óv meg a tájékozottság, és ha szükséges, az egynapos matrica használata.

Mikor éri meg egynapos autópálya matricát venni?

Az egynapos autópálya matrica vásárlás lehet tehát az „útlevél” a gondtalan egynapos utazásokhoz. De mikor érdemes igénybe venni?

Előfordulhat, hogy egy véletlen felhajtás során az autópályán találod magad. De ne aggódj! Ha 60 percen belül veszel egy egynapos matricát, mentesülsz a magas bírság fizetése alól.

Az is megtörténhet, hogy egy hosszabb utazásra mész, például egy rekreációs kezelésre, és a 10 napos matrica lejár a visszautazás előtti nap éjfélkor. Ilyenkor jobban megéri az egynapos matrica beszerzése a hazaútra, ahelyett, hogy egy újabb 10 napos matricát vennél.

Amennyiben valóban csak egy napra szeretnél kényelmesen és szabadon elutazni az egynapos autópálya matrica lehet az ideális választás.