Korabeli eszközök.

Édes meglepetésre bukkantak a régészek Barcelona Ciutat Vella negyedében. A felfedezés egy 4 emeletes épület felújításánál történt a Plaza de Llana téren, ahol egy építkezés közben számos történelmi korból kerültek elő szerkezeti elemek. Többek között felszínre került egy 14. századi középkori kastély, egy 17. századi burkolat, és egy 19. századi csokigyár maradványai.

A történelmi feljegyzésekben talált leírások szerint a kastély a katedrális, a Barcelona szegényházaként ismert Pia Almoina tulajdona volt. A 15 században egy szállóvá alakították, ami egészen a 16. századig működött. Ezt követően 1825-ben egy csokoládégyár költözött az épületbe, a Clemente Guardia.

A gyár már egy 1888-as barceloniai kiállítás almanachjában is szerepel, ahol kiváló csokoládéját, pasztilláját, valamint vanília- és tömbcsokiját említik.

A 19. századra a katalán város meghatározó, kedvelt csokoládégyárává vált, egész Spanyolországban értékesítették termékeit, sőt a spanyol irányítás alatt lévő tengerentúli területeken is. A régészek számos építészeti elemet is találtak, például tároló edényeket és a címkék készítéséhez használt nagy fogókat és ólomlemezeket.

Kiemelt kép: ICUB