A természetes akadályokra támaszkodva.   

Kína északi részén, Sanhszi tartományban találjuk Hejin város erődjét. A jól megőrzött komplexum mai látogatói bepillantást nyerhetnek Kína gazdag építészeti és katonai történelmébe, a rejtélyes erőd eredetét azonban homály fedi. Az erődítmény egy magas löszhalom tetején helyezkedik el, de a szurdokok elrejtik a kíváncsi szemek elől.

A misztikus búvóhely történetéről még a helyiek se tudtak sokat.

Csupán egy 80 éves falubeli, Hou Jun volt az, akinek segítsége és útmutatásai alapján kiderült a létesítmény pontos helye és jelentősége, ő volt az, aki segített megtalálni az odavezető utat és ösvényeket.

Az erődöt távolabbról nagyon nehéz észrevenni, annyira belesimul a környező tájba. Tökéletes búvóhelynek bizonyult, ráadásul nehéz megközelíteni, számtalan természetes akadályon, meredek emelkedőn kell keresztülverekedni magunkat.

Az apró kapun belépve a látogatókat laza, földből készült, felfelé emelkedő rámpa fogadja, amit szándékosan csúszósra terveztek, hogy még nehezebb legyen a bejutás. Az erőd belsejében azonban kinyílik a tér, ami egy ősi bárkára emlékeztet. Az erődben egykoron a falakban lévő barlanglakásokban kerestek menedéket az emberek és az állatok, ezek azonban elkoptak az idők folyamán.

 

Az építmény története a Ming dinasztia idejére (1368-1644) nyúlik vissza, aprólékos precizitással készült, hogy ellenálljon az idő vasfogának és a háborús pusztításoknak.

Az erőd hatalmas falai döngölt földből épültek, amelyeket téglákkal és kövekkel erősítettek meg, hogy uralják a tájat, leggyőzhetetlennek tűnő akadályt képezve a potenciális behatolók számára. A falak jól megőrződtek az évszázadok alatt, az erőd szívében emelkedő félelmetes kapu minden egyes darabja pedig a tradicionális kínai építészet mestermunkája. A bonyolult faragványokkal és pavilonokkal ékesített kapuk a belső, nyüzsgő város elsődleges ki- és bejutási pontjaként szolgáltak.

 

Az erőd nem csak építészeti, történelmi szempontból is kiemelten jelentős.

Számtalan viharos időszakot átvészelt, szemtanúja volt a dinasztia felemelkedésének és hanyatlásának. Szolgált védelmi bástyaként, védve a város lakóit és őrizve a régió kulturális örökségét. A szűk átjárókkal és egyetlen kapuval rendelkező erőd a helybeliek leleményességét igazolja, akik a természeti környezetre támaszkodtak a védelmező erőd kialakításakor.