Nem megvásárolható.

Kanadában, ott, ahol az Ottawa és a Szent Lőrinc folyók találkoznak, madaraktól és teknősöktől hemzsegő, viszonylag érintetlen földdarabot találunk. Az Île Ronde nevű szigetecske megmenekült attól, hogy a környezetéhez hasonlóan zsúfolt, beépített területté váljon, köszönhetően egy férfinak, aki az 1960-as évek óta vigyáz rá.

Thor Wikström Svédországból emigrált Kanadába. Az északi országban egy házat épített magának és újdonsült feleségének, valamint első fiuknak, Hansnak a partokon. Ablakukból látták a szigetecskét, amely egy kőhajításnyira tőlük terült el. Wikström meggyőzte az előző tulajt, hogy adja el, ugyanis gyerekkori élményeire emlékeztette a vándormadarak és teknősök lakta terület.

Thor most 93 éves és úgy döntött, hogy eljött az ideje, hogy a szigetet a Kanadai Természetvédelmi Hatóságnak adományozza. Most már biztonságban tudhatja a szeretett szigetét, az erdővel, lápvidékkel, a kis kunyhóval és a madárházikóval, amit két kezével épített. Örök védelem alá helyezte ezt a mesevilágot.

A Wikström család már régóta elkötelezett híve a természetvédelemnek és hosszú évtizedek óta tevékeny részt vállal a természetes kincsek, források megóvásában.

Számos ajánlatot utasítottak vissza, sokan szerették volna az ingatlant megvásárolni. A veszélyeztetett térképes tarajosteknősök is háborítatlanul élhetnek tovább. Egy különleges fafajnak, a fehér hikoridiónak is otthont jelent a sziget, ezenfelül számos vándor- és vadmadár él itt.

Kiemelt kép: Claude Duchaîne/Nature Conservancy of Canada