Jót tesz a zöldségekkel való foglalatosság.

A járvány idején otthon töltött időnek számos pozitív hozadéka is volt, többen most csodálkoztak rá, hogy mennyi mindennel lehet a saját lakásunkban, házunkban is foglalkozni. Sokan felfedezték a kertészkedést, palántáztak, ültettek, veteményest gondoztak, akár a családi házban, akár egy balkonon.

Nem túlzás azt mondani, hogy változás kezdődött ezen a téren. Értéke lett az otthon termett paradicsomnak, málnának, hobbivá vált az ültetés, gyomlálás. A Princeton-i Egyetem tanulmánya (Landscape and Urban Planning) szerint a növényekkel való törődés mindnyájunk hangulatára ráfért.

Magát a felmérést még a pandémiát megelőzően végezték. 370 résztvevőt vizsgáltak Minneapolisban, közülük 118 kertészkedett otthon. Ők magasabb boldogságszintről számoltak be, amikor a kertészkedést más napi tevékenységekkel hasonlították össze.

Ez az ’érzelmi jólét’, amelyet a tanulmány nyomon követett, magasabb volt a zöldséget termesztők körében, mint a gyümölcsöt gondozóknál.

Ennek talán az a kapcsolat lehet a magyarázata, amit a zöldséggel megélünk, hiszen szorosan követjük a fejlődését, onnantól kezdve, hogy elültetjük/elvetjük, egészen addig, amíg szüreteljük.

A legfontosabb megállapítás talán az, hogy a kiskertben munkálkodás az egyetlen olyan aktivitás a tanulmányban, amely során a nők és az alacsony jövedelműek magasabb érzelmi jólétről számoltak be, mint a férfiak és a közepes-magas jövedelműek.

A társadalom peremére szorult csoportok gyakran ’élelmiszersivatagban’ élnek (azaz olyan területeken, ahol a tápláló, elérhető élelmiszer hiánycikk), és ezek a kertecskék segíthetnek a családok étrendjét minőségibbé tenni.

Nem csak a világjárvány, de korábban már a környezetvédelmi törekvések is azt igyekeztek elősegíteni, hogy a városi kertek száma növekedjen. A fenntartható fejlődésért indult mozgalmak összekapcsolódnak azokkal a biológiai előnyökkel, amelyeket a szabadban végzett ültetéstől-kertészkedéstől remélhetünk. Számos tanulmány rávilágított már arra is, hogy a napsütés emeli a hangulatot javító szerotoninszintünket, boldogabbá tesz minket.