Tűzoltó leszel s katona.

Horia Manolache fotós San Francisco-ban él, abban a városban, ahol az USA második legnagyobb hajléktalan populációját találjuk. A fényképész úgy véli, hogy a hajléktalanok gyakran félreértett, alaptalanul megbélyegzett emberek. Horia ezért egy projektbe fogott, ami a Koldus és királyfi elnevezést kapta.

A munka során portrékat készít a nincstelenekről, új megközelítésben.

Számos duplaportré készült, az egyiken a hajléktalan jelenlegi mivoltában, ruházatában, a másikon pedig álmai foglalkozásával került megörökítésre. Az utóbbi képeken a lecsúszott emberek azzá válnak, amivé igazából, a lelkük mélyén szerettek volna lenni.

A fényképész egy hotelszobában hozta létre azt a stúdiót, ahol zavartalanul elkészíthette a felvételeket. Olyan hangulatot teremtett, ahol az érzelmek domináltak, mindenféle zavaró körülmény, felesleges körítés nélkül. Nagyon intim, megkapó fotók születtek. Rendőr, szépségkirálynő, kutató, bányász… a jobboldali képeken olyan embereket látunk, amilyenek mi magunk is vagyunk, eltűnt a stigma, a kilátástalanság.

Horia a képekkel valóban próbál segíteni is, hogy a hajléktalanok ki tudjanak törni a reménytelen helyzetükből.

Alapítványt hozott létre a támogatásukra és talán némi indíttatást is adott nekik, hogy még nem késő, hiszen egyszer élünk…