Tradicionális ételek a legjobbaktól.

New Yorkban, nem is olyan messze a híres Szabadság szobortól, a Staten Island városrész északi részén egy egészen különleges éttermet is találunk, az Enoteca Maria-t. A vendéglő attól egyedi, hogy Szíriától kezdve Peruig, Japántól Szicíliáig a ’Világ nagymamái’ projekt keretében tradicionális házias ízeket varázsol a tányérra, mégpedig azok segítségével, akik a legjobban csinálják ezt. A nagyikról van szó, akik akár amerikai állampolgárok, akár látogatók, akár menekültek, úgy főznek itt is, ahogy otthon, azaz a receptek olyanok, amilyenek mindig is voltak, követik a hagyományokat.

Az Enoteca Maria éttermet egy szicíliai bevándorló fia, Joe Scaravella alapította. 2007-ben nyitotta meg a vendéglőt, a személyzetet pedig az olasz Nonne-k az Nagyik alkotják.

Azóta több mint 100 nő sétált be az ajtón, akik Sri Lanka, Szíria, Bulgária, Görögország, Dél-Korea vagy épp Szibéria hagyományos ételeivel ismertették meg a betérőket. Rosa nagyi Peruból például egy marhahús és burgonya keveréket, a  lomo saltado-t készített el, míg Yumi a dengaku nevű japán ételt varázsolta az asztalra, ami szeletelt, párolt padlizsánból és édes mártásból áll.

Scaravella azért nyitotta a vendéglőt, hogy a saját elvesztett nagymamáját helyettesítse, aki felnevelte őt és aki a világon legjobban főzött. A tisztelgés a szicíliai örökség előtt végül élő gasztronómiai és kulturális küldetéssé nőtte ki magát.

A főzni érkezők nagymamák történetét és receptjeit egy virtuális könyvbe is rögzítik, így bárki számára elérhetővé válnak. Az étterem csak péntek, szombat, vasárnap tart nyitva, a honlapon megnézhetjük a heti menüt.

Kiemelt kép: Enoteca Maria