Tudatos készletgazdálkodás.

2020 tavaszán, amikor betört a Covid-19, sokan kezdtek pánikvásárlásba: a boltokból elfogyott az élesztő, nem lehetett WC-papírt venni, hiánycikk lett a hús. A hirtelen felhalmozott élelmiszerek viszont gyakran megromlottak, hiába próbáltunk mindent felhasználni, akadt, ami a kukában végezte.

A hasonló helyzetek elkerülése érdekében élelmiszer-tartalékolási útmutatót állítottak össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

Az ingyenesen letölthető kiadvány olyan szakszerű, gyakorlati tanácsokkal látja el a lakosságot, ami nemcsak a különböző veszélyhelyzetekben hasznos, de hatékonyan segíti a tudatos otthoni „készletgazdálkodást”, így az élelmiszerpazarlás csökkentését is.

A szakemberek szerint optimális mennyiségnek tekinthető a kétheti készlet felhalmozása.

A kétheti élelmiszer-tartalékkal, valamint a heti egyszeri (vagy még ritkább, esetleg online) bevásárlással jelentősen csökkenthető a személyes kontaktusok száma, amely a megelőzés egyik legfontosabb eszköze.

Az elkészült kiadvány a tudatosabb tartalékoláshoz ad hasznos tanácsokat, ötleteket tartalmaz többek között az otthoni élelmiszer-tartalék összetételére, tárolására, felhasználására és természetesen az élelmiszer-hulladék keletkezésének elkerülésére. Megtudhatjuk, hogy miből mennyit érdemes tartalékolnunk egy-két hétre, és hasznos tanácsokat olvashatunk arról is, hogy mire ügyeljünk a vásárlásnál.

A Nébih egyúttal játékos kihívásra invitálja mindazokat, akik az útmutató segítségével állítják össze otthoni élelmiszer-tartalékukat. A fotós kihívás részleteit itt olvashatjuk:

https://www.facebook.com/maradeknelkul/posts/3549438561742817

 

A kiadványt itt lehet letölteni:

További információ: portal.nebih.gov.hu