Indulj el egy úton.

Ma már nehéz elképzelni, hogy 1981-ben tömegeket szegezett a képernyő elé egy ismeretterjesztő filmsorozat, amely hazánk tájait mutatta be. A gyalogos országjárókat 1124 kilométeren keresztül végigkísérő filmben a stáb 10 tagja a Zempléni-hegységből, Nagy-Milicről indulva közel 3 hónap alatt ért el a Kőszegi-hegységben található Szent Vid-hegyig.

A rendező, Rockenbauer Pál mellett Faludi Sándor hangmérnök, Heincz László világosító, Peták István szerkesztő, Petres Pál munkatárs, Sáfrány József rendezőasszisztens, Stenszky Gyula operatőr, Szabados Tamás operatőr, Tolnai Ferenc munkatárs, kerékfelelős és Tubay László kameraman rótta  a kilométereket.

A csapat 1979. július 31-én indult el, és 1979. október 15.én fejezte be az Országos Kéktúrát.

Nem kis felszerelést cipeltek magukkal, csak a magnetofon 13 kilót nyomott. Jól emlékszünk rá, hogy végig egy kereket toltak, hegyen-völgyön át, így mérve le pontosan a megtett kilométereket.

Közzétette: Másfélmillió lépés Magyarországon – 2010. február 19., péntek

A filmben narrátorként Sinkó László színész vezetett minket végig, személyesen azonban csak néhány forgatási napon tudott jelen lenni. Az eredeti tervek szerint családjával együtt vett volna részt a túrán, de ez végül másként alakult. A sorozatban előforduló települések, helyek, műemlékek és egyéb érdekességek történetét, nevezetességeit a helyieken túl több alkalmi és állandó szakértő ismertette, többek között Dercsényi Balázs kalauzolt minket a műemlékek, Juhász Árpád a geológiai értékek, Pócs Tamás a növények világában.

A film azzal a deklarált céllal készült, hogy kedvet csináljon a közönségnek a túrázáshoz, országjáráshoz.

A tájak szépségeinek, természeti, néprajzi, kulturális és emberi értékeinek bemutatása mellett azonban a rossz infrastruktúrával, negatívumokkal is szembesülhettünk.

A sorozat ötlete egyébként Peták Istvántól származott, aki rögtön bevonta tervébe Rockenbauer Pált. Az MTV vezetése azonban a költségek miatt először nem engedélyezte a forgatást, csak 1978-ban bólintottak rá a 16 ezer méter színes filmet igénylő vállalkozásra. A forgatást rengeteg előkészület előzte meg, a rendező és asszisztense többek között az egész túrát is végigjárták.

Közzétette: Másfélmillió lépés Magyarországon – 2010. február 19., péntek

Még most is a fülünkben cseng a főcímben felhangzó dallam és szöveg, az Indulj el (egy úton) című népdal módosított változatát a Muzsikás együttes játszotta.

A filmnek később még két folytatása készült. 1996-ban a sorozat Magyar Örökség díjat kapott.