Táblába vésve.

A zene talán egyidős az emberiséggel, de az ősidők muzsikája azonban nagyrészt elveszett. Az egyik zenét szerző és játszó nép minden bizonnyal a mezopotámiai volt, akik a civilizáció bölcsőjében történelmi, jogi és vallási szövegeket is ékírással rögzítettek a táblákra.

Ezek némelyike fennmaradt, köztük egy rendkívüli jelentőséggel bíró lelet is: a legkorábbi fennmaradt kotta a világon.

A ’Hurri himnusz No. 6’-nak nevezett alkotás az ókori Nikkal istennő dicséretét rögzíti és egy 3400 éves tábla őrzi.

Az ősi hurrik vagy hurriták bronzkori nép volt a Közel-Keleten. Gazdag kultúrával rendelkeztek, de történelmük és eredetük nagy része homályban maradt. Hagytak azonban nyomokat hátra, például egy olyan táblát, amit Észak-Szíriában, Ugarit városának romjai között fedeztek fel az 1950-es években. A város kereskedelmi központ volt, más közel-keleti civilizációkkal kereskedtek itt, sőt még Egyiptommal is. A táblán 4 sor szöveget találunk, ugarit dialektusban. Noha a szöveget nehéz lefordítani, a himnusz kétségkívül a világ legrégebbi melódiája.

Hurritische hymne

A dal szövege a felső negyedben található, míg az alsó jelek a kottákat mutatják. A szakértők szerint az ismétlődő dalszövegek refrénre utalnak. Az 1970-es években egy kaliforniai professzor próbálta meg először lefordítani és lejátszani a himnuszt.

A ’Hurri himnusz No. 6’ egyike annak a 29 zenei szövegnek, amit Ugarit palotájában fedeztek fel és kb. i.e. 1400-ból származik, amikor a hurri civilizáció már hanyatlott.

Ezek a zenei leletek nem a legrégebbiek, ugyanakkor a teljes dalt tekintve igen. Egy 4000 éves sumér zenei töredéket is ismerünk, amely Lipit-Ishtar uralkodóról szól, utasításokkal ellátva és megelőzi a himnuszt. Ezen becses leletek vizsgálata rávilágított a régmúlt idők embereinek gazdag zenei tudására.

A világ legrégebi dalába a kotta alapján mi is belehallgathatunk:

A kiemelt kép illusztráció.