Gyerünk a zöldbe!

Ha rossz a kedvünk, nem jó a hangulatunk, irány egy park! Egy séta, némi relaxálás akár annyira is feltölthet érzelmileg, mint a karácsony.

Erre jutottak azok a kutatók, akik városi zöldterületeken született Twitter posztokat elemeztek. A parkokat felkeresők csupa pozitív, boldogságot kifejező szót használtak, és összességében kevésbé negatívan fejezték ki magukat, mint a parki séta előtt. Ráadásul a vidám hangulat kitartott még 4 órával a látogatást követően is.

A tanulmány során nem kevesebb, mint 160 San Francisco-i parkból származó több száz posztot követtek 3 hónapon át a Vermonti Egyetem szakértői. Az eredmények meggyőzőek.

Mindenki boldogabb lett a parklátogatás után, ám a hatás erősebbnek bizonyult a nagyobb zöldfelülettel, sok fával, buja növényzettel bíró területek esetében.

Azoknál az embereknél, akik kicsi, közeli parkokba ugrottak le csak egy kis emelkedés volt megfigyelhető a hangulatukban, azoknál pedig alig volt változás, akik csupán egy aprócska térnél, netán plázában álltak meg némi zöld környezetben. Azaz egyértelmű, hogy nem maga a kimozdulás számít, hanem a sok zöld: a fák, a virágok, dús növényzet.

A lapban (People and Nature) megjelent tanulmányban a kutatók a hedonometer (kb. boldogságmérő) nevű mércét alkalmazták. Ez az online eszköz kb. 10 000 szót képes rangsorolni „érzelmi hőfokuk” alapján. A szomorú szavak a skála alján helyezkednek el, a vidámak pedig a tetején (például a „boldog” 8.30, a „virágok” 7.56 és a „parkok” 7.14 pontot jelent.) A városi parkokból tweetelt bejegyzések 0.23 ponttal nagyobb boldogságot mutattak, mint az átlag.