Segítő körforgás.

Megható történet került napvilágra arról, hogy a segítség miként jár körbe: egy különleges kis takarót ajánlottak most fel az ukrán gyermekek javára. A plédet még Mária brit királyné horgolta egykoron egy verseny győztesének. Mária brit királyné (1867-1953) volt V. György felesége, a jelenleg uralkodó II. Erzsébet nagymamája.

Az uralkodó felesége két kis takarót készített, egy rózsaszínt és egy kéket és egyfajta díjként ajánlotta fel őket 1938-ban egy anya- és gyermekklinika számára.  A horgolt rózsaszín kendőcskét Florence nyerte el, aki később ebbe bugyolálta lányát, a kis Kathleen-t, akinek középső neve Mary lett. A család egy földalatti óvóhelyen vészelte át a bombázásokat.

A takarót később nem használták, egy dobozban őrizték. Kathleen csak azután kapta meg, hogy férjhez ment és az ikreivel várandós lett. A kis pokrócon még mindig ott van az eredeti „1. díj” cetli, valamint egy kézzel írt felirat egy szép papíron ‘Made by Her Majesty, Queen Mary, 1938.’ („Mária brit királyné által készített, 1938”)

Fotó: Hansons Auctioneers / SWNS

Kathleen, aki ma 83 évesen Essex-ben él, most aukcióra bocsájtotta a féltve őrzött darabot. A közelgő jubileumi árverésen licitre kerülő kendő a szakértők szerint kb. 370 ezer Ft-ot ér.

Hansons Auctioneers / SWNS

Az idős asszonynak 7 unokája és 5 dédunokája született, így nem tudott választani, hogy kinek adja tovább az értékes ajándékot. Ugyanakkor nagyon felkavarta az ukrajnai invázió és szeretett volna az onnan menekülő vagy ott maradt gyerekeknek valahogy segíteni. Ezért egy segélyszervezet javára ajánlotta fel a kendőcskét. Érdekesség, hogy a szervezet védnöke Anna hercegnő, akinek dédnagymamája készítette a takarót, így a kör bezárult.

A kiemelt kép illusztráció.