Felemás homlokzat, leghosszabb meridián.

Bologna fő terét dominálja a világ egyik legnagyobb temploma, különleges, felemás homlokzatával, amelynek a felső része téglából készült, míg az alsó fele márványból. Ha valaki megkérdi, hogy miért lett a homlokzat ilyen furán befejezetlen, akkor legtöbbször azt a választ kapja, hogy elfogyott a pénz. A magyarázat valójában ennél összetettebb.

A San Petronio bazilika a város korábbi püspöke és védőszentje, Petronio tiszteletére épült, az építkezés 1390-ban kezdődött.

Eredetileg nem templomnak szánták, inkább egy nyilvános helynek, polgári templomnak. A bazilika szót kezdetben bármely olyan ókori római épület leírására használták, amelyben bíróságokat, valamint hivatalos és nyilvános eseményeket tartottak. Ezen épületek egyik végén volt egy ajtó, a másikon egy emelvény, ahol a bíró vagy a tisztviselők ültek. Amikor a Római Birodalom felvette a kereszténységet, minden nagyobb templom ezzel a tervrajzzal épült, a bazilika pedig a templom szinonimájává vált.

Basilica di San Petronio - Pt. 3 - Bologna, Italy

Bologna elöljárói nagy műemléket terveztek és annak érdekében, hogy helyet csináljanak a téren, jó néhány épületet elbontottak, köztük legalább 8 templomot és tornyot. Az építkezés évszázadokig tartott, egészen a 16. század kezdetéig, amikor a város úgy döntött, hogy még nagyobb bazilikára van szükség, Bologna növekvő gazdagságát és jelentőségét hangsúlyozandó.

A kívánalmaknak megfelelően Arduino Arriguzzi építész új terveket készített a bazilika számára, egy latin kereszt alaprajzzal és akkora mérettel, ami még a római Szent Péter bazilikán is túltesz.

A nyugati világ legnagyobb temploma készülődött. Amikor azonban a hírek elérték IV. Piusz pápát, ő annyira dühbe gurult, hogy azonnal elrendelte egy új épület építését 12 méterrel arrébb, hogy a templom ne terjeszkedhessen. Egy éven belül elkészült az új épület, az Archiginnasio, ami a Bolognai Egyetem része lett, és egészen 1808-ig az is maradt.

The Basilica of San Petronio, Bologna

Mivel az eredeti bazilikának nem maradt helye a növekedésre, a monumentális álmok szertefoszlottak. Még a homlokzata is befejezetlen maradt, mert nem tudtak megegyezni, a hajó és az apszis teteje is csak 1663-ban készült el.

A bazilika még így befejezetlenül is gigantikus, a boltozata 50 méter magasra nyúlik.

Térfogata alapján a világ 10. legnagyobb temploma, de téglából a legnagyobb. A félig befejezett homlokzatot híres szobrászok, például Jacopo della Quercia, Aspertini és Alfonso Lombardi művei díszítik. Egyes szobrok nem mást inspiráltak, mint Michelangelot, aki ifjúként itt töltött némi időt. A templom otthont ad egy ellentmondásos freskónak is, amely Mohamed prótát ábrázolja a Pokolban, amint egy démon kínozza és felfalja őt (Giovanni da Modena alkotása). A bazilika rejti a világ leghosszabb beltéri meridián vonalát is: a 66,8 méteres vonalat 1656-ban fektette le a híres csillagász, Gian Domenico Cassini. A tetőn lévő lyukon keresztül bejutó napfény segítségével a napok és évszakok múlását jelzi.

In and around the Basilica di San Petronio

https://www.flickr.com/photos/23929337@N02/47456455271/