Szellem-települések Ukrajnában.

Ukrajnában egyre több elnéptelenedő településsel találkozunk: a munkalehetőségek hiánya miatt a fiatalok a városokba költöznek, de drámai nyomot hagyott a területen a csernobili katasztrófa is.

Valamikor ezekben a falvakban, városokban is emberek ezrei éltek:

Pripjaty

Csernobil előtt 50 ezren éltek a városban, ami szinte hihetetlen, ha ma meglátjuk az üresen álló emeletes épületeket, iskolákat, kórházakat, stadionokat. Az 1986-ban hatóságilag kiürített városban ma csak azok a fiatalok lézengenek, akik illegálisan lépnek be tiltott területekre, veszélyt kereső kalandorként.

Orbita

Orbita városa a mérnökök számára épült, több mint 20 ezer emberrel terveztek. 45 éve nagyon gyorsan felhúztak itt egy vízierőművet, de a kormány egy atomerőműre akarta cserélni. Azonban Csernobil után a fejlesztéseket berekesztették, a település kihalt. Szinte minden épület 9 emeletes. Néhány lakatlan házat privatizáltak, de senki sem tudja, kik a tulajdonosok.

Fotó: www.alexphoto.com.ua
Fotó: www.alexphoto.com.ua
Fotó: www.alexphoto.com.ua

Polesskoe

A várost két részre osztotta az Ung folyó, a terület a csernobili katasztrófát nyögi. Korábban Habne néven volt ismert, állítólag zsidók alapították, valamikor a textilipara is híres volt. 1986-ban ezt a települést jelölték ki a pripjatyi lakosok számára, aztán kiderült, hogy a sugárzás itt is erős.

Csernobilt megelőzően mintegy 11 ezren lakták, most 10-en élnek itt, hivatalos státusz nélkül.

Fotó: Maxim Mirovich

Sok ház állapota ma is kiváló, a helyi lakosok szerint már régóta nem mérnek itt magas sugárzást.

Fotó: Maxim Mirovich

Fotó: Maxim Mirovich

Stepnogorsk

Mintha zombiföldön lennénk, valódi romok között. Nem teljesen lakatlan, pedig se gáz, se fűtés, se víz nincs a házakban. A 80-as években még több, mint 2000 ember dolgozott a bányában, ami azonban a 90-es években bezárt. Kihalt utcák, betört ablakok, üres üzletek maradtak mára.

Fotó: Sicheslavets
Fotó: Sicheslavets
Fotó: Sicheslavets

Dolinskoye

A szellemvárosban rengeteg többemeletes ház, a lakók száma kb. 500. Hatalmas építkezésnek indult, Dolinskoye nagy ipari központ akart lenni, de a terv nem sikerült. Napi egyetlen busz jön Kirovohrad-ból ide. A helyiek azonban még reménykednek, hogy egy vállalkozó meglátja a nagy lehetőséget.

Fotó: photogoroda
Fotó: photogoroda
Fotó: photogoroda
Fotó: photogoroda
Fotó: photogoroda

Tsukrovarov

Az üres emeletes házak egy szellemváros látszatát keltik. Amikor a helyi cukorgyár tönkrement, nem maradt munka. A település fénykorában 6000 lakos is élt itt, manapság mindössze 100 ember maradt itt. Ők felvágták télen a bútorokat a fűtéshez és saját készítésű öntöttvas kályhákat állítottak be a lakásokba.

Kuzsbe

Nemrégiben egy magyar fotós, Nemes János (MTI) képei járták be a világot. Az Ukrajna elnéptelenedett településeit fényképező Nemes az Ökörmezői járáson dolgozott. A környék abból a szempontból egyedülálló, hogy nem halad erre egyetlen vasútvonal sem. A járás egyik elnéptelenedett falva a Vízköztől öt kilométerre, a hegyek között elterülő Kuzsbe falu, ahol az MTI munkatársa készített felvételeket. A települést utolsó lakói – két idős asszony – 2012 őszén hagyták el.

Fotó: Nemes János/MTI