Fenntartható, zöld tevékenységet keres? Akinek ez is számít, boldog lesz a kert ápolásával.

A kertészkedés olyan tevékenység, amely egyszerre erősíti a testet és táplálja a lelket. Sokan idősödve már nehézségekkel találják szembe magukat, ilyenkor elképzelhető, hogy pár apró változtatással sikerül újra megtalálni a kerti munkában rejlő örömforrást.

Mit tehetünk azért, hogy szeniorként is szívesen kertészkedjünk?

1. Válasszunk magaságyást

A hajlongás és térdelés idős korban már nem könnyű feladat. Hogy ezt kiiktassuk, kertészkedjünk magaságyásban! Számos más előnnyel is jár az emelt veteményes: jobb a talaj vízelvezetése, kisebb helyen is elfér, jobb minőségű a közeg, az ágyást pedig silány, köves területre is tehetjük.

2. Legyen kisebb a füves területünk

A szép zöld fű rengeteg munkát igényel. Trágyázni, locsolni, szellőztetni kell, folyamatos elfoglaltságot jelent. Érdemes ezért inkább évelőket, fűszereket, zöldséget ültetni, amelyek kevesebb törődés mellett is burjánoznak.

Megoldást jelenthet az is, ha talajtakarókat használunk, amelyek szintén kevesebb energiabefektetéssel gondozhatók. Ajánlható például a kakukkfű, a lángvirág, de akár a boróka is. Ültethetünk fát, vagy egy csobogót, apró tavat vagy szép kavicsos felületet is készíthetünk a gyep helyett.

3. Érdemes függőleges kertekben gondolkodni

Sokkal egyszerűbb kordában tartani a növényeket, ha rácsokon, tartókon futnak. Az uborka, a bab, a tökfélék vagy a paradicsom támaszték mellett nevelhető. Ráadásul nem kell annyit mozogni az ágyások között, ami a mozgáskorlátozottsággal, ízületi gondokkal élők számára lehet segítség.

4. Használjunk megfelelő eszközöket

Válasszunk jó minőségű, alkalmas szerszámokat. Nem csak a kényelem miatt, de azért is, mert a rossz, életlen, túl nagy, túl kicsi szerszámokkal csak fájdalmat okozunk: ínhüvelygyulladást, ízületi problémákat, sérüléseket. A metszéshez fontos a megfelelő, kézreálló olló, ne spóroljunk ezen!


Ha valaki kímélni szeretné a kezét az egyik legnehezebb kerti munka, a metszés közben, akkor feltétlen jó minőségű, ergonómikus metszőollót válasszon magának. A keveset metsző kertészek is részesítsék előnyben az olyan metszőollót, amely a záródáskor csillapítja az ütközést és nem adja tovább a csukló ízületeinek a rázkódást. Aki pedig sokat szeretne metszeni, választhat forgónyelű ollót, amelyen az ujjak nagyobb felületen fekszenek fel, így akár 50%-kal kevesebb kézerő kell egy-egy ág átvágásához. Íme, egy forgónyelű metszőollóról készült videó:

 


5. Ügyeljünk a biztonságra

Vigyük magunkkal a mobilunkat a kertbe! Bármikor történhet esés, baleset, fontos, hogy segítséget tudjunk kérni. Lehetőség szerint de. 11 és du. 3 óra között ne dolgozzunk, főként ne a tűző napon. Viseljünk megfelelő öltözetet (sapkát!) a nap ellen. A hosszúszárú nadrág, hosszú ujjú ing nemcsak a nap, de a kullancsok ellen is hatásos.

Amennyiben egészségügyi problémával küzdünk, konzultáljunk az orvosunkkal a munkák kezdete előtt, mert a kertészkedés komoly fizikai kihívás is lehet. Érdemes előtte az izmainkat kicsit bemelegíteni!