Tojásdíszítés mesterfokon.

Március 7-én került bemutatásra Zsigóné Katalin népi iparművész és tojásfestő mester életének fő műve, a Világunk tojása. A művész, akit a világ 5 legjobb tojásfestőjének és egyben Európa legjobbjának választottak, mintegy 3 évig dolgozott a tojáson. Zsigóné Kati már több mint 40 éve hódol szenvedélyének, kislánya születése után érzett rá a tojásfestés ízére. Emellett több művészeti ágban alkot, többek közt bútorokat és üveget fest, terítőket hímez.

Zsigóné Kati A Tojásdíszítés Királynője

A Világunk tojása készítését tudományos kutatás is megelőzte.

A strucctojásra készült mű alkotója szerint egyetemes összetartó erővel bír, száz festett és mart mintában igyekszik bemutatni az emberiség kultúráját, hatalmas tudásanyagot közvetítve világunk múltjáról és jelenéről.

A Príma díjas alkotó, a tojásdíszítés királynője több mint húszféle technikával, többek között karcolással, viaszolással, csipkézéssel és patkolással is dolgozott már eddig, elsősorban tyúk-, liba-, kacsa-, strucc-, emu-, nandu-, illetve papagájtojásokon. Nevéhez fűződik a 2018-as Magyar nemzet tojása és 2019-es Beszélő tojás is.

A Világunk tojásának részletei és szimbólumai a világ minden tájáról származnak, emiatt az alkotás sokoldalú, komplex ismeretanyagot közvetít, ami a világon élő minden egyes emberhez szól.

Összesen negyven személy, köztük négy élő és négy magyar, tizennégy vallás és természeti csoda, továbbá harminc életünket befolyásoló fontos részlet is helyet kapott az óriási strucctojásból készült alkotáson. A tojás üzenete kettősséget közvetít és az ember ellentétes pólusaira, a csodatételre és a rombolás képességére hivatott irányítani a figyelmet. Rávilágít a természeti és az ember által létrehozott értékekre, miközben a reményt szimbolizálja, annak fényét pedig a tizenhat aranyba foglalt gyémántkő tükrözi a Naprendszer bolygóinak képében. Zsigóné Kati elképzelése szerint a tojáshoz a világon élő minden ember kapcsolódni tud.