Körforgás.

Élet a halál után: az elmúlással kapcsolatban ma már nem számít szentségtörésnek környezetvédelmi szempontokról beszélni. Bécsben a központi temetőben nemrég bemutatták azt az élő koporsót, amely gombafonalakból készült és nem igényel előzetes hamvasztást. Egészen eddig ez az eljárás csak urnák esetében volt engedélyezett.

A holland Loop Biotech cég terméke, a Sargnovum a 28 éves építész és dizájner, Bob Hendrikx tervei alapján készült. A koporsó első látásra úgy fest, mintha hungarocellből lenne. A könnyű, puha, és meleg anyagban az újítás segítségével a test gyorsabban bomlik le és értékes komposzttá alakul. Az eljárás során nem képződik szén-dioxid, a méreganyagok a komposztálással semlegesítődnek és a talaj regenerálódik.

Magát a koporsót 7 nap alatt növesztik formára gombafonalakból, mindenféle hőhatás, áram vagy fényforrás használata nélkül, majd ezt követően szárítják, amivel leáll a gombafonalak növekedése. Ha a koporsó talajvízzel érintkezik, a gomba újra életre kel és a tartalmával együtt néhány hónapon belül feloldódik. A “doboz” mohával bélelt, de kérésre akár vászonnal bélelve is rendelhető. A fehéres-szürke, élő koporsó tollpihe könnyűségű, ugyanakkor akár 200 kg-os testet is elbír.

Az emberek évszázadok óta fakoporsókban alusszák az örök álmukat, ez azonban ez egyre több problémát vet fel. A fák kivágásával fogy a Föld tüdeje, a különféle vegyszerek pedig tovább mérgezik a talajéletet. A fenntarthatóság igénye a temetkezés területén is megjelent, egyre többekben ébred fel  természetes temetés iránti igény.