Egész évben dobozol.

Új becenevet kapott Fran Clark, miután az egész évet azzal töltötte, hogy cipősdobozokba csomagolt ajándékokat. Összesen 500 cipősdobozt töltött meg ’Karácsony Anyó’, immáron negyedik alkalommal.

A 80 éves Fran naponta egy-egy órát szánt arra, hogy összekészítse a csomagokat. A dobozolást már januárban elkezdte – idén is, alighogy megpihent az elmúlt Karácsony előtti finist követően.

A Bristolban élő hölgy azután döntötte el, hogy jótékonykodni fog, hogy beköltözött egy öregek otthonába és magányosnak érezte magát. Korábban a vele szemben lakó fia és unokája naponta át tudott szaladni hozzá, a költözéssel azonban a találkozások kevésbé rendszeressé váltak. Most, hogy másoknak segít, hogy szebb és vidámabb karácsonyuk lehessen, úgy érzi, hogy új célt kapott az élete, és folyamatosan akad tennivalója is.

Először 4 évvel ezelőtt kezdett neki a rendhagyó projektnek, miután meglátott egy felhívást egy egyházi magazinban a cipősdobozok gyűjtéséről.

Fran egyébként 4 unokával és egy dédunokával büszkélkedhet. Helyi szervezetektől és adományboltból szerzi be a dobozokba valót. A pakkokba különböző apróságok kerülnek, gyerekek és felnőttek számára egyaránt. Akadnak köztük napi használati cikkek, például szappan vagy fogkefe, de ruhaneműk és természetesen sok gyerekjáték is.

Az idős hölgy már egy külön szobát is kapott az otthonban a dobozok számára. Egy dobozba kb. 2000 forintnyi érték kerül – Fran ezt a saját pénzéből és adományokból fedezi. Sokat segít neki a többi lakó, valamint az otthonban dolgozók is. A dobozokat egy cipőbolttól kapja – minden héten félreteszik számára az üres kartonokat.

A megtelt dobozokat végül hajléktalanok és hátrányos helyzetű családok kapják.

Képek: SWNS