2010-2018 között több mint duplájára nőtt a paraszolvenciaköltség a KSH adatai alapján.

Ez azt jelenti, hogy amíg 2010-ben átlagosan fejenként 1798 forintot csúsztattak a betegek az ápolók és orvosok zsebébe, addig 2018-ban ez az összeg már 3827 forintra rúgott. Persze ebbe az átlagba azok is beleszámítanak, akik soha vagy alig vesznek igénybe egészségügyi szolgáltatást, ahogy azok is, akik heti rendszerességgel szorulnak valamilyen segítségre. Az infláció ellenére ezek a számok mégis magasak, ami a hálapénzfizetést illeti.

Korcsoportonként szerinti elosztásban a 65 év felettiek költenek a legtöbbet a hálájuk ilyen formán való kifejezésére, számosítva átlagosan 8532 forintot. Ezzel szemben az 55-64 év közöttiek 2824, a 25-54 évesek 2872 forintot adnak ki erre a célra.

Önmagában a tény, hogy ez egy még mindig létező műfaj, elég szomorú társadalmi látlelet a rendszerre nézve. Ezért is nyújtott be javaslatot a Magyar Orvosi Kamara (MOK), amiben jelentős béremelést sürget a közfinanszírozott ellátásban dolgozó orvosok körében, ezzel egyidejűleg pedig törvényileg tiltatná be a hálapénz adását és elfogadását.

Mindannyiunk elemi érdeke lenne, hogy az egészségügyi dolgozók becsületes bért kapjanak a munkájukért, a betegek pedig emberhez méltó ellátást, hálapénz nélkül is.

Forrás: Pénzcentrum