Ravasz Jack története.

Ma már hazánkban is számtalan helyen égnek töklámpások az őszi ünnepek ideje alatt. Érdekesség, hogy a zöldségek faragásának hagyománya Írországból ered, ahol a samhain idején (kelták fontos ünnepe) a gael nyelvű lakosság úgy tartotta, hogy a természetfeletti és halott emberek lelke mászkál a földön. Ilyenkor lámpásokat faragtak és az ablakba tették őket, hogy az ártalmas szellemeket távoltartsák. Egy különösen baljós lény volt Fukar Jack, akinek a ma ismert lámpásokat köszönhetjük.

A néphagyomány szerint Írországban néhány évszázaddal ezelőtt élt egy részeges alak, Fukar Jack, aki messzeföldön híres volt ravasz manipulációiról. Egy nap a Sátán hallott a gonoszságairól és elhatározta, hogy teszteli, megfelel-e az ember aljas hírnevének.

A Sátán felkereste Jacket és elmondta, hogy lelkéért jött. Jack még egy utolsó italra kért engedélyt, így bementek egy helyi kocsmába és ittak, majd Jack megkérte az ördögöt, hogy fizessen. Amikor az ördög azt felelte, hogy nála nincs pénz, Jack meggyőzte, hogy változzon ezüstpénzzé, majd vissza, amikor a csapos nem figyel. Amint a patás érmévé változott, Jack zsebre dugta oda, ahol már egy keresztet is tartott. A feszület megakadályozta, hogy az ördög elszökjön. Jack végül elengedte a Sátánt, azzal a feltétellel, hogy 10 évig nem fogja őt zavarni.

10 évvel később Jack ismét találkozott az ördöggel, a Sátán azt mondta, azért jött, hogy a pokolba vigye. Jack megkérdezte, hogy kaphatna-e egy almát, a patás pedig ostoba módon ismét beleegyezett a kérésébe. Ahogy az ördög felmászott a közeli almafára egy gyümölcsért, Jack egy keresztet vésett a fa törzsébe. Amikor a Sátán rájött, hogy újra csapdába esett, új egyezséget kötött Jack-kel. Ezalkalommal megígérte, hogy sosem viszi el a lelkét a Pokolba.

Fotó: National Museum of Ireland

Amikor Jack tényleg meghalt, nem engedték be a mennybe, az ördög pedig szavát adta, hogy nem viszik a Pokolba, így ehelyett a földön kell bolyongania. Azóta is itt vándorol, egy faragott tarlórépába tett széndarab mutatja neki az utat. Ennek emlékére készül a töklámpás: Jack of the Lantern vagy jack o’lantern.

Amikor az ír bevándorlók megérkeztek Észak-Amerikába, magukkal vitték a gyökérzöldségek faragásának tradícióját is. A tarlórépát viszont a tökfélék váltották fel, mert azok álltak rendelkezésükre az Újvilágban. A tökök ráadásul sokkal nagyobbak lévén, könnyebben faraghatók.

Mára a faragott tökök a Halloween elengedhetetlen jelképeivé váltak.