Egy csipetnyi csoda.

Világszerte több tízezer turista adta le a szavazatát, és büszkén jelentjük, hogy a „Legszebb karácsonyi vásár Európában 2020” cím nyertese a Szent István Bazilika előtti forgatag lett. Budapest emellett elnyerte az „Ajánlott európai úticél” kitüntetést is.

A megtisztelő cím nyertesét az Európai Legjobb Úticélok (EBD) névre hallgató szervezet hirdette ki december 10-én. Idén rekordszámú utazó voksolt, összesen több mint 289 714 voks érkezett 116 országból.

A Bazilika csúcsot döntött a bezsebelt szavazatok számával: 39 448 ember gondolta azt, hogy ez Európa legszebb karácsonyi vására.

Budapest ezzel olyan városokat előzött meg, mint Bécs, ahova rengeteg magyar is ellátogat évről-évre, vagy a svájci Basel hangulatos vására, vagy a hihetetlen díszletek között zajló prágai karácsonyi vásár.

Íme, a top 20:

1. Budapest

2. Bécs

3. Gdansk

4. Brüsszel

5. Montbéliard

6. Bázel

7. Metz

8. Kolozsvár

9. Valkenburg

10. Újvidék

11. Trier

12. Prága

13. Govone

14. Winchester

15. Amiens

16. Rothenburg

17. Köln

18. Lipcse

19. Pozsony

20. Bath

A szervezet ajánlása szerint a Bazilika előtt, a Szent István téren található karácsonyi vásárra a világ minden részéről érkeznek, igazi csodában lehet része annak, aki felkeresi. Tökéletesen egyesíti a modernet a tradicionálissal, az autentikust a mágikussal, itt minden együtt van ahhoz, hogy az egész család jól érezze magát.

Érdekesség, hogy idén 9 új, kevésbé ismert karácsonyi vásár is bekerült a legjobbak közé, például az újvidéki vagy a vilniusi. Utóbbi a legszebb karácsonyfa díjával is büszkélkedhet.