Ügyeljünk a szívünkre.

Pontosan kiderült végre, hogy mennyi az a kávémennyiség, amit még naponta büntetlenül elfogyaszthatunk. A Dél-Ausztráliai Egyetemen készült új tanulmányban napi 6 csészében határozták meg a kávéivás maximumát. Aki ennél többet kortyol, 22 %-kal megnöveli a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.

Ausztráliában minden hatodik embert érintenek a szív- és érrendszeri betegségek, de az egész világon drámai a helyzet: minden 12-dik percben meghal valaki az említett betegségek következtében. Bátran ki lehet jelenteni, hogy egyike a vezető halálokoknak, ráadásul nagyrészt megelőzhető lenne.

A koffein az a stimuláns, amit szeretünk, kedvelünk a reggeli kávénkban, de megemeli a vérnyomást, ami munkát jelent a szívnek.

Az új tanulmány most meghatározza azt a pontot, ahol a túl sok koffein már magas vérnyomást okozva a szívbetegségek előszobáját jelenti.

A napi 6 csésze az átlagos fogyasztó számára soknak tűnhet, ez azonban csalóka, mert a vizsgálat során egy csészényi adagot 2,3 dl mennyiséggel számoltak, azonban sokszor 3 dl-es bögrét tekintünk egy adagnak. Átlagosan egyébként napi 3 bögrével iszunk, ami már nem is áll olyan messze a 6 csészés ajánlástól, hiszen aki nagy adagot fogyaszt, akár túl is lépheti azt.

Egyébként a tanulmányok időről-időre máshol határozzák meg az ajánlható mennyiséget.

Korábban a napi 3 csésze volt elfogadott, de nem is olyan régen arra a megállapításra jutottak a kutatók, hogy akár még a 8 adag is megengedhető az egészségre káros hatások nélkül. Az biztos, hogy a mértékletesség itt is számít, mit minden másban az életben.