Nemzedékről nemzedékre.

Az amerikai Pennsylvania államban élő Rich Gebrosky a házában féltve nevelgeti azt a kaktuszt, amit még a dédnagyanyja adott a nagyapjának 1912-ben.

Gebrosky egyik legkorábbi gyerekkori emléke az, hogy a nagypapájának segít kicipelni a karácsonyi kaktuszt a fagyveszély elmúltával a kertbe. Úgy emlékszik, hogy egy fa alá tették, ahol árnyékosabb és kicsit hűvösebb volt. Ősszel aztán együtt vitték vissza az alagsor egyik ablakába.

Amilyen régre csak vissza tud emlékezni a most 65 éves férfi, a növény mindig a családnál volt. A kaktusz igazi családi örökség: a nagypapa Ernest Rubright egy dugványt kapott 1912-ben az édesanyjától, amikor nősülni készült. A nagypapa a farmon élő család 18 gyerekének egyik volt.

Még most is ugyanabban a kaspóban van a robusztus növény, amelyben a nagypapa tartotta – ez egy egyszerű, nagy fémtál.

Gebrosky már maga is számtalan hajtást szedett a növényről és ajándékozott a családtagoknak, barátoknak. Úgyhogy ha bármi történik az idős kaktusszal, valahol akkor is tovább fog élni.

Nyaranta a kaktusz elfoglalja a különleges helyét a férfi íróasztalán, ahol elég árnyék van. Az apja és a nagyanyja is mindig hangsúlyozta, hogy nem szabad a növényt közvetlen napsugárzásnak kitenni.

A növény élete már jó néhányszor volt veszélyben az elmúlt évtizedekben. Egyszer például elromlott a fűtés Gebrosky édesanyjának üresen álló házában, ahol akkoriban a kaktuszt tartották. Mivel a nő már egy idősek otthonában volt, ezt senki sem vette észre. Már szinte megfagyott a kaktusz, amikor Gebrosky rátalált. Szerencsére a növény helyrejött annak ellenére, hogy sok levelét elvesztette.

A dédnagymama 1932-ben hunyt el, és Gebrosky úgy véli, hogy talán ez is volt az oka annak, hogy a nagypapa ezután olyan nagy becsben tartotta a növényt, fontos volt számára.

Gebrosky felesége is segít a növény gondozásában, gyakran előfordul, hogy a férfi távolról hívja, hogy vigye be a növényt, mert aggódik a hideg miatt. A nej szívesen megteszi ezt, bár meg kell mondani, korábban nem kedvelte a kaktuszt. Elsősorban a rémes cserepe miatt.

A karácsonyi kaktusz az egyik évben tele van virágokkal, máskor csak alig 6-7 bimbó árválkodik rajta. Általában kétszer virágzik egy évben.

Gebrosky azt mondja, hogy az egyik fiának szánja a családi örökség továbbvitelét, mert az nem kérdés, hogy ez a növény továbbra is nagy becsben lesz a családban.

Képek: Doug Oster/Trib Total Media