Természetes.

Egy 26 éves nő, Martha Truslow Smith üzemelteti azt az Instagram-profilt, amely támogatást és pozitív energiát nyújt az őszülő hölgyeknek.

Ezek a nők bátran és büszkén vállalják azt, hogy a hajuk szürkül, őszül, fehéredik, és úgy döntöttek, hogy ennek ellenére nem festik be azt. Sőt, megmutatják ország-világnak, hogy ők így is gyönyörűek!

Az őszülés egyébként nem feltétlenül az idősek „kiváltsága”. Szervezetünkben az úgynevezett melanocita sejtek termelik a pigmenteket, vagyis összefoglaló nevén a melanint. Ennek mennyisége határozza meg, hogy milyen színű a hajunk, a szemünk és a bőrünk. Az évek múlásával a melanociták működése lelassul, a hajunk elkezd őszülni. Akad, aki már a húszas éveiben őszülni kezd, más viszont csak 50 felé közeledve fedezi fel az eső ősz hajszálakat. Az időpontot nagyban befolyásolja a genetika is, ha a szüleink korán őszültek, akkor jó eséllyel mi is erre számíthatunk.

Az is előrevetíti az őszülés időpontját, hogy melyik rasszba tartozunk. Legkorábban az Európában, Észak-Amerikában élő kaukázusi embertípus kezd őszülni, jellemzően már a harmincas éveik közepén, végén. Az ázsiaiakat csak a negyvenes évek elején, a feketéket pedig még ennél is később éri utol a haj fehéredése. Emellett jellemző, hogy a férfiak hamarabb kezdenek el őszülni, mint a nők.

A kutatások szerint egyéb tényezők is befolyásolhatják az őszülés idejét. Így például hamarabb számíthatnak fehér hajra a dohányosok, és azok, akik erősen szennyezett levegőjű területen élnek. Vélhetően kis mértékben a stressz és a táplálkozás is befolyásolja a folyamatot.