A D-vitamin (cholecarciferol) jelentős hatást gyakorol a szervezetünkre.

Mivel táplálkozással alig vihető be, a szerveztünk a napfény (UVB sugárzás) hatására állítja elő magának. Nyáron általában ez nem is okoz problémát, de az őszi-téli hónapok végére az emberek nagy része kifogy belőle. Pótlása nagyon fontos az egészséges fejlődéshez és egészségünk fenntartásához is!

A lazac, hering, makréla, szardínia, szivárványos pisztráng, halmájolaj, margarin és tojás tartalmaz némi D-vitamint, de a célirányos készítmény adagolása egyszerűbb a borongós időjárásban.

Honnan lehet tudni, hogy valakinek kevés van a szervezetében?

Indokolatlan izzadás

Ha különösebb fizikai megterhelés nélkül is izzadunk, illetve magasabb a testhőnk (ami nem éri el a lázat) normális körülmények között, akkor érdemes megvizsgáltatni a D-vitamin-szintünket!

Izomgyengeség, folyamatos fáradtság

Ha gyengének, fáradtnak, levertnek érezzük magunkat kielégítő evés-ivás és alvás esetén is, ez szintén árulkodó jel lehet.

Csontritkulás, csonttörékenység, csontlágyulás, deformitás

A csontok rendellenes fejlődése, szilárdságuk elvesztése és rendszeres fájdalmuk is jelezhetik a vitamin hiányát.

Krónikus hátfájás

Amennyiben sem külső behatás, sem más egyértelmű oka nincs a hátfájásnak, mégsem múlik el, sok esetben a D-vitamin hiánya okozza.

Hangulatingadozás, depresszió

Nagyobb alvásigény, fokozott étvágy, a motiváció csökkenése és az összpontosítás zavarai is kísérhetik a leromló hangulattal együtt a hiány kialakulását.

Egy egyszerű vértesztből megállapítható a D-vitamin-szintünk. Ezért érdemes időt szánni rá, hogy mihamarabb észrevegyük a hiányát és tudjuk pótolni, ezzel  megelőzve a nagyobb bajt!

Forrás: prevention