Vannak olyan információk, amelyeket az ember nem szívesen oszt meg másokkal.

Apróbb füllentések, kicsi szépítgetések talán mindenki háza táján akadnak, ha szenzitív témákról van szó. Az orvossal azonban mindenképpen muszáj őszintének lennünk, hogy valódi és teljes képet kapjon az aktuális állapotunkról, akkor is, ha esetleg kínosnak érezzük. A szakember dolga a gyógyítás, és nem az, hogy pálcát törjön bárki felett. Ha a doktor megszégyenítően reagál vagy úgy érezzük, nincs helye az őszinteségünknek, akkor lehet, hogy ideje más után néznünk! Többek között az alábbi témák is felmerülhetnek egy-egy vizsgálat során, és nem érdemes ködösítenünk velük kapcsolatban:

Dohányzás, alkohol, kábítószerek

Napi egy doboz cigaretta elszívása nem a “néha rágyújtok” kategória, ahogy az alkoholfogyasztás rendszerességét vagy mértékét sem szabad szépítgetni, a drogokról már nem is beszélve. (Egyébként az egészségügyi dolgozókat titoktartási kötelezettség köti, felmentést ez alól csak akkor kapnak, amikor mások életének, testi épségének vagy egészségének védelme veszélybe kerül. Ez azt jelenti, hogy nem jelentenek fel, ha bevallunk egy füves cigit, de feljelentenek, ha mondjuk egy füves cigi miatt öngyilkosságot vagy más ember életének kioltását tervezzük.)

Vitaminok, táplálékkiegészítők, fogyókúrás és egyéb készítmények

A jó dolgok is sülhetnek el rosszul, még az ártalmatlan vitaminok is okozhatnak bajt, ha nem megfelelő dózisban szedjük azokat.

Lelkiállapotod

Azon túl, hogy a testi és lelki egészségünk összefüggésben vannak egymással, a hangulatváltozások is lehetnek tünetek. A levertség, a kedvetlenség vagy a depresszió mögött is húzódhat egészségügyi probléma.

Nemi életed

Szexuálisan aktívak vagyunk? Ha igen, milyen mértékben? Milyen nemű a partnerünk? Milyen fogamzásgátló módszerrel védekezünk, ha még szükséges? Szedünk bármilyen vágyfokozót? Vannak szexuális zavaraink? Igen, ezek a kérdések is elhangozhatnak, akkor is, ha netalán szégyenlősebbek vagyunk.

Menstruációd

Téma lehet a megléte vagy elmaradása, valamint a milyensége. A reklámokban sokszor kedélyes stílusban kezelik mind a menstruáció, mind a klimax kérdését, a valóságban azonban muszáj a nehézségeivel is foglalkoznunk. Az orvos pont az, aki segíthet megválaszolni a felmerülő kérdéseket, és az ő feltett kérdései segítenek pontosabb képet kapni rólunk, akkor is, ha zavarba ejtőnek érezzük.

Étkezés, sport

Talán ebben a témában csinosítgatják az igazságot a legtöbben a testsúlyunk mellett. Ha az utóbbi időben nem volt kedvünk/időnk/energiánk mozogni, valljuk be! Ahogy az éjjeli sütikézést is. A megoldás keresése a cél, nem a probléma tagadása.

Székleted

Furcsa egy idegennek mesélni arról, hogy milyen gyakran, mekkorát, milyen színűt és állagút ürítünk, de néha muszáj ezt is kitárgyalnunk. Ugyanez igaz a bélgázokra is. A hasmenés, székrekedés, puffadás és hasonló tünetek mind árulkodnak az egészségi állapotunkról.