Azon túl, hogy nagyon finom gyümölcs, számos pozitív hatása van az egészségükre.

A jó tulajdonságait szinte lehetetlen felsorolni, de egy párat megemlítünk közülük:

Magas az antioxidáns tartalma

Ezzel segíti a memóriánkat, védi az ereket, gátolja az öregedést.

Gazdag az antociánban

Ez a természetes vegyület egyes kutatások szerint a szederkivonat csökkenti a tüdőráksejtek növekedését, de feltehetően más rákos sejtekre is így hat, bár azt még nem bizonyították.

Gyulladáscsökkentő

Ez a tulajdonsága rengeteg egészségügyi problémát és fájdalmat csökkenthet a szervezetünkben, többek közt a gyomorfekélyt is.

Magas a C-vitamin tartalma

Ezzel erősíti az immunrendszerünket, javítja a közérzetünket és segíti a mellékvesék munkáját.

Javítja a szájhigiéniát

Mivel antibakteriális hatású, a fogyasztása sokat tesz a szájhigiéniánkért.

Növeli a kollagénszintet

Ez hozzájárul a bőr,  az inak, és a szalagok egészségéhez.

Magas a mangántartalma

Ez az epilepsziásoknak és csontritkulásban szenvedők számára kimondottan előnyös lehet.

Jó hatással van az emésztésre

Rostban gazdag, ami a jó bélműködéshez elengedhetetlen, valamint segít a koleszterinszintet csökkenteni, illetve a vércukorszintet egyensúlyban tartani.

Sok K-vitamint tartalmaz

Ez a véralvadásunk egészséges mértékéhez szükséges.

Ez a fanyar gyümölcs nagyon jól esik forró nyári napokon is, fogyasztható önmagában, limonádéban, más gyümölcsökkel keverve, levesként, süteményben, ki, hogy szereti.

Forrás: care2