Nem csak a mediterrán területen élőknek vagy a gyerekeknek javasolt.

Mindenkinek jót tehet egy kis délutáni szundikálás, ha van rá lehetősége; szervezetünk örülni fog az extra sziesztának. Alapból sokan elálmosodunk délutánonként. A reggeli ébredéskor nagy mennyiségű kortizol (anti-stresszhormon) szabadul fel a szervezetünkben, de ennek mennyisége az eltelt órák számával egyenes arányban csökken. Ahogy ez a hormonszint csökken, a testhő kissé megemelkedik, könnyedén elálmosodunk, főleg, ha egy kiadós ebéd után vagyunk. Ha lehetőség van rá, jó, ha nem állunk ellen a kísértésnek és szundikálunk egyet. Ez csökkenti a vérnyomást és a szívbetegségek kockázatát,  segíti a fogyókúrát, javítja a szellemi és fizikai teljesítményt, pozitív hatással van a memóriára, illetve a stroke és a diabétesz ellen is hatásos.

Mikor és mennyit?

Az, hogy mikor, nagyban függ az adott személy életvitelétől, de ideálisnak leginkább a kora délutáni órák tekinthetők.

A pozitív hatások eléréséhez már negyedóra alvás is bőven elegendő, viszont az alvásunk a háromnegyed órát semmiképpen se haladja meg, mert utána már mély álomba merülünk és fáradtabban fogunk ébredni, mint ahogy lefeküdtünk, ráadásul az éjjeli pihenést is megnehezítheti.

Ezek betartásával nagy eséllyel frissítően fog hatni egy kis délutáni pihenés, hogy utána újult erővel tudjuk folytatni a napunkat!