Csontjainkban érezzük.

Sokan mondják, főként az idősebbek, hogy a csontjaikban érzik, ha vihar jön, lehűlés érkezik. Bár ez csak amolyan hókuszpókusznak tűnhet, a valóságban nagyon is lehetséges, hogy valaki megérzi az időjárás változásait. A viharral és lehűléssel együtt járó légköri nyomásváltozások hatnak a testünkre, számos ember igen érzékeny ezekre a változásokra, míg mások meg sem érzik őket. Noha egy lehűlés, vihar nem csak a nyomás változásával jár, de egyéb tényezők csökkenésével vagy növekedésével is, mégis a légköri nyomás az, amelynek számlájára írják a szervezetünk reakcióit.

A légköri nyomásváltozás által okozott leggyakoribb tünetek a következők:

Fejfájás: az alacsony légköri nyomás fejfájást vagy migrént okozhat, mivel nyomáskülönbséget eredményez a légkör és a levegővel telt üregeink között. A probléma tovább súlyosbodik, ha ezek az üregek (pl. arcüreg, orrmelléküreg) bármilyen okból kifolyólag be vannak dugulva, el vannak záródva. Egy tanulmányban a kutatók arra kérték a migrénnel gyakran küszködő résztvevőket, hogy vezessenek fejfájás-naplót egy éven keresztül. Ezt követően a naplóban írtakat egybevetették egy közeli meteorológiai állomás által mért légköri nyomásváltozás adatokkal és azt tapasztalták, hogy közvetlen kapcsolat van az alacsony légköri nyomás és a migrén megjelenése és hossza között. A tudósok kijelentették, hogy a légköri nyomásváltozás lehet az egyik, migrént súlyosbító tényező.

Ízületi fájdalmak: Bostoni kutatók 200 térdízületi fájdalommal küzdő beteget vizsgáltak, és összefüggést találtak a légnyomás változása, a hőmérséklet ingadozása és a térdfájdalmak erősödése között. Nem teljesen világos, hogy egy csökkenő légnyomás miként súlyosbítja az ízületi fájdalmakat, azonban a tanulmányok azt mutatták, hogy igenis így tesz. Elképzelhető, hogy a légköri nyomás hat az ízületi folyadék viszkozitására, de az is lehet, hogy kiváltja a fájdalomreakciókat az ízületek idegvégződéseiben.

Vérnyomás: amikor a légköri nyomás csökken, a vérnyomás is csökkenhet, ez pedig többeknél szédelgéssel járhat. A vérnyomás általában magasabb télen, hiszen a hidegben a vérerek is összehúzódnak, szűkülnek. A testünk és ezzel a vérnyomásunk az időjárási tényezők változására is ugyanúgy reagálhat, mint a hidegre. Leggyakrabban a 65 év felettiek éreznek vérnyomás-ingadozást a légköri nyomás változása esetén.