Titkokat őrző falak. 

Az angliai Yorkban történt az eset, hogy a 29 éves Luke Budworth egy nap hívást kapott attól a szakembertől, aki a lakásában készült az új konyhabútort felállítani. „Tudta, hogy van itt a fal mögött egy festmény?” – szólt a kérdés.

A fiatalembernek persze fogalma sem volt arról, hogy a teljesen átlagos apartman történelmi titkokat rejtett évszázadokon át, egészen addig, amíg valaki rá nem szánta magát a konyha átalakítására.

Mint kiderült, nem egy festményről és nem is egy tapétáról van szó: egy több száz éves, bibliai témájú frízre bukkantak.

Sőt, Budworth nem sokkal később egy másik frízt is felfedezett, miután alaposan átvizsgálta a megbontott falakat.

Ezután a lakástulajdonos felvette a kapcsolatot a legnagyobb angliai történelmi műemlékvédelmi társasággal, hogy minél többet megtudjon a leletekről. Eközben ő maga is tanulmányozta a bibliai képeket és sikerült találnia egy rendkívül hasonlót, egy Francis Quarles költő által írt, 1635-ös Emblems c. könyvben.

Idővel Budworth megtudta, hogy Yorkot egykoron egy fal vette körül és az ő második emeleti apartmanjának építésekor ebből a városfalból is felhasználtak darabokat. A földszinten egy könyvesbolt és egy kávézó található, maga az épület pedig 1747-ben épült.

A Historic England társaság tájékoztatása szerint ezek a frízek 1700-ra már kimentek a divatból, így a kép vélhetően még azelőtt készült, valamikor 1635 és 1747 között, vagyis kb. 400 éves lehet.

Kiemelt kép: Luke Budworth