Beszállás!

Vonaton utazni romantikus kaland! Nem véletlen, hogy a legendás vasutak iránti rajongás nem szűnik. Semmihez sem hasonlítható érzés, amikor előtted suhan a táj, miközben zakatol a szerelvény.

A világhírű Orient expressz maga a stílus, az elegancia. Agatha Christie óta tudjuk, hogy egy ilyen vonaton bármi megtörténhet… Az utasok persze véres gyilkosság és rejtély helyett luxusra vágynak.

Az Orient expressz (teljes néven Velence–Simplon–Orient expressz) Nyugat-Európát Kelet-Európával összekötő vasútvonalakon közlekedő luxusvonat volt a 19–20. században. A vonat jelenleg is közlekedik a London-Velence, illetve az eredeti, Párizs-Isztambul útvonalon. Nem menetrendszerűen jár, hanem nosztalgiajáratként és különféle alkalmakból indul útnak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Venice Simplon-Orient-Express (@vsoetrain) által megosztott bejegyzés

Most nyáron például egy valódi luxusutazás keretében szállítja majd az utasokat a franciaországi Reims városa és Velence között. Az utazás a Veuve Clicquot pezsgőgyár 250. évfordulójának alklamából kerül megrendezésre, Pazar étkezésekkel, finom pezsgőkkel, festői tájakkal, zenés estekkel. Az utasokat bárkocsi is várja mixerrel és zongoristával, valamint 24 órás inasszolgálat is rendelkezésére áll annak, aki kifizeti a nem kevés részvételi díjat.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Venice Simplon-Orient-Express (@vsoetrain) által megosztott bejegyzés

Az Orient expressz elődjének első próbaútját 1882-ben tartották Párizs és Bécs között. Az 1350 km-es utat 27 óra 57 perc alatt tette meg a nevéhez méltó kísérleti expressz. A sikeren felbuzdulva 1883. június 5-én elindult Párizsból az első Orient expressz Konstantinápoly felé. Ekkor még csak a Bukarest–Ruszcsuk (ma: Rusze)–Várna vasútvonal készült el, Várnától Konstantinápolyig hajóval kellett az utat megtenni. A 3186 km-es utat az expressz 83 óra és 30 perc alatt tette meg, ebből 15 óra hajóút volt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Venice Simplon-Orient-Express (@vsoetrain) által megosztott bejegyzés

A „Roi des Trains, Trains des Rois” (vonatok királya, királyok vonata) elnevezés valóban találó.  Az első vonatok általában öt kocsiból álltak: a vonat elején és végén poggyászkocsi, közepén két hálókocsi és egy étkezőkocsi foglalt helyet. A több napig tartó utazás során az utazók több élményt és kalandot élhettek át, mint az amerikai transzkontinentális expresszek közönsége.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Belmond (@belmond) által megosztott bejegyzés

Az Orient Expressz fénykorát 1889–1914 között élte. Ezt követően időnként szünetelt, újraindult, vagy módosított útvonalon közlekedett. Utasai között számtalan híresség megfordult, többek közt maga Agatha Christie, vagy Marlene Dietrich, Mata Hari.