Hiába kommunikálják, hogy van elég kórház, orvos, ápoló és kapacitás, a várólisták hossza nem igazán ezt igazolja.

Az elektív, azaz az előreláthatólag súlyos állapotromlás kockázata nélkül halasztható beavatkozásokra várakozók száma és a rájuk jutó várakozási idő hossza elég kétségbeejtő. Még ha éppenséggel nem életmentő műtétről is van szó, az érintettek nyilván nem jókedvükből szeretnék a műtéteket, hanem mert fájdalmaik vannak.

Annak, aki szenved, egy nap várakozás is sok, nem beszélve arról, hogy a becsült maximális várakozási idő bizonyos esetekben elérheti a 2127 napot (több mint 5 év!). Ez persze a legrosszabb forgatókönyv, lehet, hogy az illetőt még aznap megoperálják, esetleg csak három napot kell kibírnia egy csípőprotézis műtétig, de a jelenleg várakozó 4519 beteg közül nem biztos, hogy mindenki ilyen szerencsés lesz.

A kép csak illusztráció!

A különböző betegségekkel megoldásra váró páciensek száma több tízezerre tehető, a várólisták reménytelenül hosszúak, amit a jelenlegi járványhelyzet csak tovább ront.

A  Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján ide kattintva bárki megtekintheti, hogy mire számíthat, ha ilyen jellegű ellátásra van szüksége. A műtétek típusától függően mutatja meg az adatbázis összesítve és térségekre bontva is az ellátásra várók számát, az elmúlt félévben ellátottak számát, az átlagos, illetve a minimum és maximum várakozási időt is.

Ezek szerint például jelen cikk írásakor országos szinten 2170 emberen végeztek epekövesség miatti laparaszkópiás beavatkozást az elmúlt fél évben, jelenleg 519-en várnak műtétre, a medián várakozási idő 69 nap.

Hogy ez sok-e vagy sem, mindenki döntse el maga.

Forrás: NEAK