Gyökerek.

Július negyedik vasárnapjára teszi a katolikus egyház a “gyökereket őrző” nagyszülők és idősek ünnepnapját – jelentette be Ferenc pápa. A katolikus egyházfő emlékeztetett arra, hogy a nagyszülők gyakran feledésbe merülnek. Úgy fogalmazott: „Elfelejtjük, hogy mekkora gazdagságot jelent a gyökerek őrzése és az, hogy e gyökerek tovább éljenek a további nemzedékekben”.

Az idei évtől kezdve a katolikus egyház egészében új világnapot vezetnek be, amelyet a nagyszülőknek és időseknek szentelnek. A kijelölt dátum július utolsó vasárnapja lesz, Szent Joachim és Anna ünnepnapja, akik a bibliai hagyomány szerint Jézus nagyszülei voltak.

A katolikus egyház a 2021-es esztendőt a családnak szenteli. A család éve március 19-én, Szent József ünnepnapján veszi kezdetét.

A 84 éves egyházfő szerint az öregség ajándék. Az idősek korosztályát „lelki és emberi gazdaságként” jelölte meg, amelyet szembehelyezett a mai világban tapasztalt, az időseket „selejtező” kultúrával. Ferenc pápa, ha a járványhelyzet addigra megengedi, nyáron személyesen készül vezetni az idősek első világnapját a Szent Péter téren tartandó ünnepléssel.

„Mi idősek emlékeztethetjük az ambiciózus fiatalokat arra, hogy a szeretet nélküli élet kietlen. Mi mondhatjuk el a félelmet érző fiataloknak, hogy a jövőtől való szorongás legyőzhető. Mi taníthatjuk meg a saját magukba szerelmes fiataloknak, hogy nagyobb öröm adni, mint kapni” – idézte Ferenc pápát a vatikáni sajtó.

Forrás: MTI