Megörökítve.

A tavaly elhunyt Schwanner Endre fotográfus Haumann Péterről készült fotóit mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum ’A Hónap kincse – Színház az egész…’ című kamaratárlata, amelyet június 28-tól július 20-ig a Széchényi-teremben láthatnak az érdeklődők.

A Hónap kincse kiállítássorozat aktuális tárlatán ezúttal két művészeti ágat, a színművészetet és a fotóművészetet kötötték össze. A múzeum célja, hogy egyre gazdagabb fényképtárját is bemutassa a nagyközönségnek.

Haumann Péter 2022. május 28-án hunyt el. A színész, rendező, a Nemzet Színésze színházban is filmben is a legnagyobbak közé tartozott. A róla készült fényképeket kivetítve, nagyításokon is bemutatják, melyeken a Madách Színház 1977-es, William Shakespeare Hamlet című drámájának a próbák során készült, az Egérfogó-jelenetéből származó mozzanatokat láthatnak az érdeklődők. Az előadásban Haumann Péter Claudius, a király, Psota Irén pedig Gertrud királyné szerepét játszotta. A tárlaton, a kivetítőn további fotók láthatók Haumann Péter munkásságából.

Schwanner Endre (1928-2021) fotográfus és szakíró 1966-ban alapító tagja volt a Studio Nadar alkotócsoportnak, emellett oktatóként is tevékenykedett, riporterek több nemzedékét tanította a fotótechnika elméletére. A Balogh Rudolf-díjas fotográfus, akinek munkássága kiterjedt a fényképezés szinte teljes területére, fotográfiai életművét – összes negatívját – több más, történeti értékű tárgy és dokumentum mellett 2011-ben a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta.

Forrás: papageno.hu, kiemelt kép: Fortepan/képszám: 173649/adományozó: Kotnyek Antal