Mit jelentenek a számok?
A legjobb esetben saját tyúkunktól vagy a piacról szerezzük be a tojást, de sokan vagyunk, aki a boltokban kénytelen megvásárolni. A tojásokon hosszú jelöléseket találunk, amik sok információval szolgálnak – feltéve, ha tudjuk, hogy mit is jelölnek. Ismerkedjünk meg a számokkal és betűkkel!
A tojásokat „A” és „B” minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak „A” minőségű termékekkel találkozhatnak a fogyasztók. Az „A” minőségű tojásokat aztán a tömegük és a méretük alapján osztályozzák. A négyfokozatú skála a legkisebbnek számító „S” kategóriától „XL”-ig terjed, akár a ruhaméretekben, és a következők értékeket jelöli:
XL – nagyon nagy: legalább 73 gramm
L – nagy: 63 és 73 gramm közötti
M – közepes: 53 és 63 gramm közötti
S – kicsi: 53 grammnál kevesebb.
Az élelmiszerek nyomon követésének biztosítása érdekében az „A” minőségű tojások héján fel kell tüntetni a termelői kódot, valamint a nyilvántartási számot.
A nyilvántartási szám egyes kódrészeinek jelentése a következő:
Első rész – az állattartási technológia kódja:
1: szabadtartás
2: alternatív tartás
3: ketreces tartási rendszer
0: ökológiai tartás;
Második rész: az ország ISO kódja, amelyből a vásárló megtudhatja, hogy a tojás honnan származik, a HU jelenti a hazai termelésből származó tojást;
Harmadik rész: a megye vagy főváros kódja, 01-20 közötti szám;
Negyedik rész: az állat-egészségügyi kerület sorszáma – csupán egy karakter;
Ötödik rész: a tojótyúk jelölés: „T”;
Hatodik rész: az állattartó telep kétjegyű sorszáma a kerületben;
Hetedik rész: a „per”- jel után az istállók száma.
A csomagolt – tálcás, dobozos – tojáson további információkat is szerepeltetni kell.
Ezek a következők:
- a csomagoló központ száma (amelyet a NÉBIH tart nyilván, s mindenki számára szabadon elérhető a Hivatal honlapján),
- a tojás minőségi osztályba sorolás („A osztály” – „A” vagy „friss” szóval kombinálva, amennyiben az „extrafriss” jelzést látja a tojás csomagolásán, akkor a tojásrakástól számítva nem telt el 9 nap);
- a tojások tömege, mérete (XL-L-M-S);
- minőség-megőrzési ideje, amely a tojásrakástól számítva legfeljebb 28 nap lehet;
- valamint a tárolásra vonatkozó javaslat.
A helyi piacon vásárolt tojások esetében a fogyasztók találkozhatnak jelölés nélküli tojásokkal is, mivel a jelölési kötelezettségek nem vonatkoznak az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelőkre.
Forrás: portal.nebih.gov.hu