Mit jelentenek a számok?

A legjobb esetben saját tyúkunktól vagy a piacról szerezzük be a tojást, de sokan vagyunk, aki a boltokban kénytelen megvásárolni. A tojásokon hosszú jelöléseket találunk, amik sok információval szolgálnak – feltéve, ha tudjuk, hogy mit is jelölnek. Ismerkedjünk meg a számokkal és betűkkel!

A tojásokat “A” és “B” minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak “A” minőségű termékekkel találkozhatnak a fogyasztók. Az “A” minőségű tojásokat aztán a tömegük és a méretük alapján osztályozzák. A négyfokozatú skála a legkisebbnek számító “S” kategóriától “XL”-ig terjed, akár a ruhaméretekben, és a következők értékeket jelöli:

XL – nagyon nagy: legalább 73 gramm
L – nagy: 63 és 73 gramm közötti
M – közepes: 53 és 63 gramm közötti
S – kicsi: 53 grammnál kevesebb.

Az élelmiszerek nyomon követésének biztosítása érdekében az “A” minőségű tojások héján fel kell tüntetni a termelői kódot, valamint a nyilvántartási számot.

A nyilvántartási szám egyes kódrészeinek jelentése a következő:

Első rész – az állattartási technológia kódja:

1: szabadtartás
2: alternatív tartás
3: ketreces tartási rendszer
0: ökológiai tartás;

Második rész: az ország ISO kódja, amelyből a vásárló megtudhatja, hogy a tojás honnan származik, a HU jelenti a hazai termelésből származó tojást;

Harmadik rész: a megye vagy főváros kódja, 01-20 közötti szám;

Negyedik rész: az állat-egészségügyi kerület sorszáma – csupán egy karakter;

Ötödik rész: a tojótyúk jelölés: “T”;

Hatodik rész: az állattartó telep kétjegyű sorszáma a kerületben;

Hetedik rész: a “per”- jel után az istállók száma.

Kép: NÉBIH

A csomagolt – tálcás, dobozos – tojáson további információkat is szerepeltetni kell.

Ezek a következők:

  • a csomagoló központ száma (amelyet a NÉBIH tart nyilván, s mindenki számára szabadon elérhető a Hivatal honlapján),
  • a tojás minőségi osztályba sorolás (“A osztály” – “A” vagy “friss” szóval kombinálva, amennyiben az “extrafriss” jelzést látja a tojás csomagolásán, akkor a tojásrakástól számítva nem telt el 9 nap);
  • a tojások tömege, mérete (XL-L-M-S);
  • minőség-megőrzési ideje, amely a tojásrakástól számítva legfeljebb 28 nap lehet;
  • valamint a tárolásra vonatkozó javaslat.

A helyi piacon vásárolt tojások esetében a fogyasztók találkozhatnak jelölés nélküli tojásokkal is, mivel a jelölési kötelezettségek nem vonatkoznak az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelőkre.

Forrás: portal.nebih.gov.hu