Manapság a kor egyre inkább csak egy szám. Ezért egyre több idősebb ember dönt amellett, hogy saját autót vásárol még akár nyolcanéves korára is.

Természetesen ehhez kell a megfelelő egészségügyi állapot, azonban az idősebbek között is akadnak olyanok, akik vezethetnek, de mozgásukban korlátozottabbak már. Számukra kifejezetten kapni olyan modelleket, amik könnyebbé teszik a közlekedést.

Egyre nagyobb a kereslet az idősbarát autókra

Ahogy növekszik a globális népesség és javul az egészségügy, úgy növekszik az idősebb korosztály létszáma is. Már jó ideje megállapították, hogy a várható életkor egyre inkább kitolódik, tehát egy hetvenéves személy például sokkal jobb egészségnek örvend, mint ötven évvel ezelőtt. Ezért egyértelmű, hogy az idősek között egyre több az, aki egészen idős korában is teljesen önellátó életét él. Nem szorul támogatásra, ezért saját autót vezet. A kor azonban idővel valamilyen formában kiütközik mindenkin. Akármennyire is vagyunk egészségesek azért mégis csak lassul a mozgásunk, és akár a derekunk is sajoghat. Ehhez pedig olyan autókat jó vásárolni, ami kifejezetten támogatja az idősebb vezetők mozgásterét. A gyártók tehát gondolnak az idős korosztályra. Gyártanak olyan autókat, amelyek alacsonyabb küszöbbel rendelkeznek, és tágasabb hely marad a ki- és beszállásnak. Ezen kívül ezeken az autókon a feliratok is nagyobbak, jobban értelmezhetőek a piktogramok, valamint könnyen állítható és kezelhető elektronikával rendelkeznek. Az autóból való kilátás is kicsit másabb lehet, hiszen nagyobb látótér áll rendelkezésre. Viszont kérdés, hogy például VIN szám alapján tudjuk-e azonosítani az ilyen autókat?

Hogyan ismerjük fel az időseknek való gépkocsikat VIN szám alapján?

A VIN szám egy összetett számsor, aminek segítségével lekérhetünk minden adatot az autó történetéből. Ezt az alvázszámot egyszerűen csak bepötyögjük a www.carvertical.com/hu felületén, és azonnal pontos adatokat találunk a korábbi tulajokról, az autó szervizeiről, hibáiról, valamint azokról a balesetekről is, amiben az autó érintett volt. Lényegében tehát mindent megtudhatunk a gépjármű állapotáról. Azonban arról, hogy mennyire idősbarát, már önmagában a VIN szám is árulkodhat. A VIN szám karaktersora ugyanis többféle adatot tartalmaz. Az első három karakter a gyártás országát jelöli, amíg a középső számsorok a gépjármű pontos típusára utalnak. Ez az, ahonnan ki tudjuk olvasni, hogy mennyire lehet megfelelő egy idősebb embernek az adott gépjármű. A számsor ezen része ugyanis egyértelműen azonosítja az autó szériáját, modelltípusát és azt, hogy például milyen típusú motorral szerelték fel. Utóbbi szintén fontos kérdés lehet egy idősebb ember számára, hiszen valószínű a többség nem sportmotorral kiadott modellt keres. Ezeket az adatokat, amiket a számsor visszafejtése tartalmaz, nem mindig tudja megmondani az eladó teljes pontossággal, azonban a kód tökéletesen felfedi a részleteket.