Édes település.

Idén már tizenötödik alkalommal sütötték meg a Baranya megyei faluban, Geresdlakon a híressé vált mézeskalácsfalut. A Pécsváradtól nem messze található település lakói a szabályok betartása mellett alkottak, az épületek nagy gonddal készültek, a legapróbb részletek is kidolgozásra kerültek.

A mézeskalácssütésnek nem csak fantasztikus illata van, de igazi közösségformáló szerepe is. Nem csoda, hogy a lányok, asszonyok minden évben izgatottan várják a készülődést. Kezdetben a templomba készültek a mézeskalácsházak, mára azonban messzeföldön híres látványosság, egészéves kiállítás kerekedett az édes épületekből.

A kevesebb mint 800 lelkes falu focipályája, temploma, iskolája és óvodája is látható az édes maketten, amelyhez 45 kiló lisztet, 20 kiló cukrot, 7 kiló mézet, 100 tojást, fahéjat, margarint és szódabikarbónát használtak fel.

A mézeskalács receptje egyáltalán nem titkos, szívesen megosztják az érdeklődőkkel:

Eszerint 4 evőkanál mézet kell felmelegíteni, ehhez 5 dkg Rama margarint kell adni. Miután felolvadt a vaj, össze kell gyúrni a többi hozzávalóval: 76 dkg liszttel, 34 dkg porcukorral, 4 egész tojással, 1 csipet sóval, 2 púpos teáskanálnyi szódabikarbónával és 1 púpos teáskanálnyi mézeskalács fűszerkeverékkel. A tésztát egy éjszakára a hűtőben kell pihentetni, majd 160 fokon megsütni légkeveréses sütőben.

A kiemelt kép illusztráció.