Buddha foga.

A Mianmar középső részén található Mingun Pahtodawgyi vagy Minigun Paya egy hatalmas, befejezetlen szentély az Irrawaddy folyó partján. Az építése 1790-ben kezdődött, Bodawpaya király parancsára és sosem fejezték be, noha akkor minden bizonnyal a világ legnagyobb sztúpája lenne.

The Mingun Pahtodawgyi méretei még így is lenyűgözőek: az 50 méter magas és 70 méter széles pagoda központjában, a folyó felé tekintve hatalmas, gazdagon díszített bejárattal. Benn egy kis szentélyt találunk Buddha képpel, a pagoda előtt pedig két óriási, 29 méter magas oroszlánszobor maradványait, amelyek a templomot vigyázzák.

Mingun Pagoda

Az épület jobb oldalán lépcső viszi fel a látogatókat a pagoda tetejére, ahonnan elképesztő kilátás nyílik. A 2012-es földrengés miatt azonban a lépcsőt lezárták, jelenleg nem látogatható.

Mantara Gyi Pagoda, Mingun

A Mingun Pahtodawgyi egy nagyerejű földrengésben megsérült 1838-ban is. Számos repedés keletkezett a szerkezetben és a hatalmas oroszlán feje letört és a folyóba gurult.

Llegando a Mingun

A masszív pagoda építését Bodawpaya király rendelte el, a Konbaung dinasztia 6. uralkodója. A király egy szent Buddha fog relikviát kapott ajándékba a kínai küldöttségtől és egy ilyen jelentős emléknek kívánt méltó helyet emelni az ország, vagy talán a világ legnagyobb pagodája képében. Az uralkodó úgy rendelte, hogy az épület 150 méter magas legyen. A hatalmat demonstráló építmény olyan fontos volt a király számára, hogy ő maga új rezidenciába költözött a folyóparton, hogy felügyelni tudja az építkezést.

Village of Mingun near Nan Oo Pagoda

Bodawpaya több ezer hadifoglyot alkalmazott a sztúpa építéséhez és 7 év alatt a pagoda elérte az 50 méteres magasságot. A templom méretei miatt az építkezés súlya és költsége a népre nehezedett, ami elégedetlenséget szított. Állítólag egy prófétát is felkértek, tudva, hogy a király babonás, annak érdekében, hogy a munkákat leállítsa. A próféta pedig azt jósolta, hogy amint elkészül a pagoda, a királyság véget ér.

Néhány történész úgy véli, hogy más okok húzódtak a háttérben, például technikai nehézségek, nem elegendő munkaerő és forráshiány, amelyek megakadályozták a királyt a sztúpa befejezésében. Amikor az uralkodó 1819-ben meghalt, a projektet leállították, és egyetlen utód sem kívánta folytatni.

Mingun Bell, Mingun, Myanmar, 2011

Bodawpaya bizonyára nagy reményeket táplált a befejezés iránt, mivel 1808-ban egy gigantikus harangot öntetett, amit a sztúpa tetejére szánt. Két évszázadon keresztül ez volt a legnagyobb harang a világon, de 2000-ben lekörözte egy kínai, 116 tonnás óriás.

Resting

A Mingun harang 3,66 méter magas, 5 méter átmérőjű, 90 tonnát nyom. A harang egy burmai stílusú pavilonban kapott helyet, rövid sétára a Paya-tól.