Ezeréves boltív.

Észak-Kalifornia hatalmas mamutfenyői a világ legnagyobb fái közé tartoznak. Akkora törzzsel rendelkeznek, hogy akár utakat is lehet beléjük vájni, amin egy autó is kényelmes átfér.

Erre idővel az ott élők is rájöttek, az évtizedek alatt számos alagút, áthajtó vagy lépcsősor készült a gigantikus fák törzsében. Ma már nem engedélyezett az ilyen látványosságok létrehozása, de a régiek közül jó néhány fennmaradt.

Kalifornia első áthaladó útját egy elpusztult, megégett óriási mamutfenyőben vájták ki a Yosemite Nemzeti Parkban, Tuolumne Grove mellett. A fába villám csapott, de még élt, amikor kivágták és lekérgezték. 1875-ben a turizmus népszerűsítésére készült el a sajátos alagút, tömegek jártak oda az élmény és egy fotó kedvéért. Noha a fa még mindig áll, áthajtani rajta már nem lehet.

A fa, amelyben az első alagút készült

A Tuolumne Grove sikere arra ösztönözte a vállalkozókat, hogy máshol is hasonló látványosságokat hozzanak létre. 1881-ben egy 2000 éves mamutfenő, a Wawona fa következett, ugyancsak Yosemite-ben. A fa 88 évig állta így a sarat, de a brutális támadás következtében meggyengült, majd 1969-ben egy viharban kidőlt. Azóta is ott fekszik a földön.

A Wawona fa

1897 és 1902 között alakították ki a Herkules fát, amelyben még szoba is helyet kapott. Létrehozója, egy tehetős farmer megpróbált itt élni, de a gyanta és nedvedzés miatt végül felhagyott ezzel és egy kis ajándékboltot alakított ki a helyiségben.

A Herkules fa

Napjainkban a leghíresebb ilyen fa a Csillár áthajtó fa, amely egy magántulajdonú területen fekszik. Törzsét 1937-ben vájták ki. Különös ágai úgy csüngenek, mint egy csillár karjai, nevét is innen kapta.

A Csillár áthajtó fa

The Szentély áthajtó fában egyedileg, természetes módon alakult ki a nyílás. A fát ma már erős kábelekkel rögzítik a kidőlés ellen.

A Szentély áthajtó fa

A Klamath Tour áthajtó fa kialakítása 1976-ban történt, mégpedig úgy, hogy az élő fára is ügyeltek.

Klamath Tour áthajtó fa

Az Alagút tuskóban csak a fa pusztulása után vájtak járatot.

Az Alagút tuskó

Az Iker áthajtó fán valamikor még egy kisvonat is áthaladt, majd lezárták a vasutat és végül egy emlékfává alakult át.

Iker áthajtó fa

Forrás: Amusing Planet