Elemekből összeszerelve.

A világ döbbenten nézte, ahogy alig egy hét alatt épült fel Kínában egy több mint ezer ágyas szuperkórház. Rengeteg előkészületet, előgyártást és embert igényel egy ilyen építkezés. A kínaiak azonban egyik területen sem szűkölködnek.

Amit láttunk, az meggyőző volt, ugyanakkor nehéz pontos információkat begyűjteni a Huoshenshan kórházról, amit a hírek szerint 7 nap alatt húztak fel a járvánnyal sújtott Vuhan területén. Ez kétségkívül jól hangzik, azt azonban tudnunk kell, hogy az elemeket valahol tárolták, már korábban el kellett, hogy készüljenek.

Evidens, hogy az épület modelljeként a pekingi Xiaotangshan kórház szolgált, amely 2003-ban, a SARS-járvány kitörését követően épült. A kialakítása hasonló, de az egyes blokkokat más alakzatban illesztették össze. Az új kétszintes intézmény mintegy ezer ágynak ad otthont összesen kb. 55 000 négyzetméteren.

A már minden bizonnyal meglévő elemeket villámgyorsan és viszonylag olcsón a helyszínre tudták szállítani. Ezeket az egységeket ilyenkor egy üzem ellenőrzött körülményei között állítják össze, így minden felmerülő problémát el tudnak hárítani és meggyőződhetnek arról, hogy minden elem jól illeszkedik egymáshoz, mielőtt még élesben bevetnék azokat. Ebben az esetben az előregyártott modulok a helyszínen kerültek összeszerelésre.

Ami igazán ütőképessé teszi a projektet az az, hogy elképesztő mennyiségű munkáskezet tudtak hadra fogni a megvalósulásához. 7000 ember dolgozott éjjel-nappal. Ez gyakran fontosabb, mint az építési technológia megléte.

Az épület a funkciója miatt is tartogatott kihívásokat. Ideális esetben egy központi részből fertőtlenítő egységek nyílnak majd – ez különösen akkor lényeges, ha az orvosok átjárnak egyik területről a másikra.  A ventiláció kulcsfontosságú kérdés, mivel a vírus kering és a levegőben terjedhet, így minden szobát negatív nyomás alá helyeznek. Azaz a levegő inkább a helyiségbe áramlik, mint a folyosóra. Minden szobánál lesz egy légzsilip is, így a személyzet be tud majd jutni, és egy dupla oldalú fülke segítségével úgy is be lehet majd a szobákba ételt, felszerelést juttatni, hogy nem lép be senki.

Fontos megemlíteni, hogy ez semmiképpen sem egy fenntartható, hosszú távra épült intézmény.

A szigetelés, a vékony lemezek a szakértőket nem nyugtatják meg, reménykednek benne, hogy sosem fog tűz kiütni. Az viszont biztos, hogy a kritikus helyzetben jól vizsgázott a kínai kormány, láthatóan felkészültek voltak és gyorsan cselekedtek.

Képek: Huoshenshan Hospital/Getty