Meredek utcácska vezet fel.

Gül baba bektási dervis, azaz harcos muszlim szerzetes volt, 1541-ben a megszálló török sereggel érkezett Budára. A legenda szerint a város elfoglalásának hálaadó ünnepén, 1541. szeptember 2-án halt meg. Jelentőségét mutatja, hogy a tiszteletére rendezett díszes temetésen állítólag maga I. Szulejmán szultán vitte a koporsót.

A Gül Baba sírja fölé emelt türbét 1543 és 1548 között építtette Mehmed Jahjapasazáde, a 3. budai pasa. A hely azóta is az iszlám vallásúak zarándokhelye, török turisták rendszeres úticélja, de kellemes kirándulóhely a fővárosiak számára is.

Közzétette: Judit Erdey – 2015. július 21., kedd

Közzétette: Judit Erdey – 2015. július 21., kedd

Gül Babát a Rózsák atyjának is nevezik, és nevét mindenki ismeri, ha máshonnan nem, a burgonyafajtáról (Gül baba) biztosan.

Sírkápolnája a fővárosunk egyik legújabb látványossága lett a felújítást követően. Bár maga az épület több évszázados, a 2016-ban elkezdett, és 2018 őszén befejezett rekonstrukció után egy valóban lenyűgöző hely jött létre, páratlan panorámával, sétálásra és ücsörgésre csábító parkkal.

View this post on Instagram

Ezer éve szerettem volna már felkeresni ezt a helyet, de valahogy mindig úgy alakult, hogy elmaradt a dolog. A héten viszont M-mel sort kerítettünk rá, és spontán sétánk során (milyen szép alliteráció) erre vitt a lábunk. A kilátás pazar, és amellett, hogy maga a sztori is nagyon tetszett nekünk Rózsa atyáról, az épületen belül még egy csodás kiállítást is találtunk az Oszmán Birodalomról, a derbis rendekről, Gül Babáról, az ő hagyományáról és tiszteletéről. A belépő jegy se riasszon vissza senkit, mert a kiállítás ingyenes. A hozzá tartozó kávézó pedig a jövő héten nyit. Egy szóval rózsás egy hely! . . . . #Gülbaba #gülbabatürbéje #türbe #Budapest #architecture #getoutdoors #travelaroudtheworld #descoveryourcity #citymapbudapest #mesesmagyarorszag #date #slowlife #islamicpatter #derbis #exhibition #trip #walkinthecity #osman #turkisharchitecture #view #café

A post shared by LucArt – Luca Sosztarits (@solu1025) on

Az épület gondosan épített kőzsámolyon áll, nyolcszög alaprajzú, kupolával fedett. Kváderkőből épült, külső homlokzata egyszerű, oldalait faltükrök tagolják, minden másodikon ablak nyílik. Bejárata a keleti oldalon van. Félgömbkupola zárja le, amelyet csegelyek tartanak. Padozata simára gyalult deszkával van fedve, melyen turbánnal díszített nagy fakoporsó áll. 1912-ben pótolták az eredetit.

https://www.instagram.com/p/Buy4mWVFzeG/

https://www.instagram.com/p/Bu0kChhAs4n/

A kolostor épült a türbe mellé, amely Gül baba tekkeszi néven volt ismert.

Buda visszavétele után, 1690-ben a jezsuita rend  keresztény kápolnává építtette át. Később volt jezsuita kápolna, majd magánház, többször került átalakításra. 1996-ban a terepszint rendezése, pergolák, kutak, teljes külső-belső restaurálás történt.

Közzétette: Judit Erdey – 2015. július 21., kedd

Közzétette: Judit Erdey – 2015. július 21., kedd

A mostani felújítást követően a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhely az alagsorban kapott helyet, ahol a megnyitástól kezdve a türbe történetét, a dervisek életmódját, valamint a világhírű Hagia Szophia-t bemutató kisebb kiállítások láthatók. Két konferenciatermet is kialakították, ahol lehetőség van szakmai és kulturális események rendezésére.  A kültéren tizenkét turbános sírkőmásolattal idézik meg az egykori török temetőt, és a lépcsőzetes rózsakertek mellé egy illatozó levendulakertet is kialakítottak.

https://www.instagram.com/p/Buv2hAQgL9Y/

https://www.instagram.com/p/Buy4FVTFOSj/

Cím: 1023, Budapest Mecset utca 14. (bejárat: Türbe tér 1.)