Ellenőrzött fakereskedők.

Az elmúlt években számos vásárlót vertek át a hirdetésekben alacsony árat ígérő, majd fizetés után, az áru leszállítása nélkül kámforrá váló csalók, amire már mi is többször felhívtuk a figyelmet. A tűzifavásárlás kockázatos dolog, különösen az egyedül élők, idősebbek számára. Nem beszélve arról, hogy az így feltornázott árak a tisztességes erdőgazdálkodók, kereskedők munkáját is jelentősen megnehezítik.

Egy új felülettel most könnyen átlátható és biztonságos módon juthatunk tűzifához.

A ’Tűzifát okosan’ hirdetési felület (tuzifatokosan.nebih.gov.hu) létrehozásában a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) szakembereit kettős cél vezérelte. Egyrészt – az illegális fakereskedelem és fakereskedők elleni küzdelem részeként – a jogszerűen működő erdőgazdálkodók, földhasználók és faanyag kereskedelmi lánc szereplők támogatása, másrészt a tűzifavásárlók tájékozódásának könnyítése és csalóktól való megóvása.

Az Agrárminisztérium támogatásával létrejött online piactér ügyfélkapus azonosításhoz kötött. Ennek köszönhetően csak beazonosítható, a faanyagterméklánc-felügyeleti (EUTR) nyilvántartásban szereplő erdőgazdálkodók, vállalkozások tudnak hirdetést feltölteni, így zárva ki az illegális fakitermelésből élő csalókat.

A vásárlók a felületen megtalálhatják a lakóhelyükhöz legközelebb eső kereskedőket, ezáltal is minimalizálva a szállítási költségeket.

A rendszer másik fontos, egyedülálló előnye, hogy lehetővé teszi a különböző feldolgozási formában és kiszerelésben értékesített tűzifa termékek (például ömlesztett, kalodás, big-bag, sarangolt) árainak összehasonlítását.

Forrás: portal.nebih.gov.hu