Kéznél van a láb.

Különböző véleményeket hallhatunk arra vonatkozóan, hogy mennyi testmozgás szükséges naponta, ha egészségesek szeretnénk maradni. Egy ismert ajánlás a napi 10 000 lépés, és a 30 perces mozgást is sokfelől hallhatjuk. Ezek a szabályok azonban tudományosan nem megalapozottak.

Egy amerikai tanulmány napi 7500 lépést ajánl az élettartam meghosszabbítása érdekében.

Ha viszont a járás, lépés fájdalmat okoz, akkor a legkisebb séta sem esik jól. Különösen az ízületi problémák és a bokadeformációk idézhetnek elő nehéz közlekedést.

A leggyakoribb fájdalmas eltérés világszerte a bütyök: a nagy lábujj alsó ízülete kifelé nyom és görbületet képez. Kezdetben nem fájdalmas, de később súlyosbodik a helyzet. Más problémák is érinthetik a lábat, például a szétterjedt vagy épp a hajlított láb. A kiváltó okok különbözőek: lehet a hosszú ideig viselt rossz cipő, de genetikai hajlam, ízületi gyulladás is a háttérben.

A javulásban segít, ha olyan cipőt hordunk, amiben elegendő hely van az ujjak számára. Ugyancsak hasznosak a különböző lábemelők, betétek is. Emellett célzott torna is javasolt: lábujjakkal történő fogás vagy munka a masszázsgömbökkel. Ugyancsak ajánlatos mezítláb járni a különböző felületeken, amikor csak lehetséges.

A séta, a gyaloglás a legelemibb mozgásforma – elég hozzá egy kényelmes cipő.

Nem csak a melegebb időszakban, de ősszel, sőt télen is érdemes rendszeresen kimozdulni – ha lehet, a természetben sétáljunk. Feltölti a testet és a lelket egyaránt, erősíti az izmokat, a csontokat, ellát a szükséges D-vitamin mennyiséggel, felkészíti a szervezetünket a védekezésre. A séta után ne feledkezzünk meg az ápolásról, a láb megjutalmazásáról: jöhet a lábfürdő, illóolajokkal, gyógynövényekkel!