Hatóanyagtartalma a legmagasabb a világon.
Az alföldi kamillavirágzat az Alföld szikes területeiről kézi erővel begyűjtött, vadon termő kamilla szárított, válogatott virága. Illóolajában több a gyulladáscsökkentő és fekélyellenes komponens, mint a termesztett, és a Dunántúlon vadon termő kamillában.
Magyarországon a kamillát, mint gyógynövényt, először Melius Juhász Péter debreceni professzor említi meg 1578-ban Kolozsvárott kiadott Herbárium c. könyvében. A kamillát görcsoldó, epehajtó hatású növényként jellemzi.
A népi gyógyászatban viszont ennél korábban felismerték a kamilla jótékony, gyógyító hatását: a virágzat forrázatát évszázadok óta gyomor-, és bélpanaszok enyhítésére, nyálkahártya gyulladás, valamint fekélyek gyógyítására alkalmazzák, de teája szélhajtó és emésztésserkentő hatással is bír. Inhalálva köhögés csillapító, segíti a tüdő és a légutak tisztítását és fertőtlenít, gargalizálva vagy szájöblögetéssel megszüntethető vele a fogíny, a száj és a torok gyulladása. Külsőleg mindenféle bőrbetegségre, aknéra, pattanásokra, tályogokra, körömápolásra, valamint sebgyógyításra is alkalmazható, langyosan hajra öntve és bedörzsölve szőkítő hatású. Fülbe cseppentve megszünteti a füldugulást, de fürdőként, öblítésre, gyulladáscsökkentésre és belső fertőtlenítésre is alkalmas.
A kamilla keresett drog a világpiacon.
Az alföldi kamillavirágzat különlegessége abban rejlik, hogy a hatóanyag tartalma a legmagasabb a világon. Magyarország kétharmad részén található kamilla, de kimagasló minőségben a Hortobágyon és az alatta, valamint felette lévő területeken van jelen, összesen 9 megyében.
Az l-α-bisabololról megállapították, hogy a kamazulénnál 150-szer jobb gyulladásgátlószer. Az Alföldi kamillavirágzat illóolajában több a gyulladáscsökkentő és fekélyellenes – α bisabolol- komponens, mint a termesztett, és a Dunántúlon vadon termő kamilláéban. Az Alföldön a napfényes órák évi összege 2000-2100 között változik, a csapadék évi mennyisége pedig 500-600 mm között alakul. A sok napsütés nagyobb mértékű hatóanyag-felhalmozást tesz lehetővé, emellett a napfény növeli a kamilla illóolaj-tartalmát és összetételét.
Hazánk egész területén vadon terem, jelentős termőállománya az alföldi szikes területeken van, tömegesen megtalálható a Tiszavidék szikes, vízállotta talaján, az úgynevezett szikfoltokon.
A következő helységek közigazgatási határain belül kézi erővel begyűjtött, vadon termő kamilla szárított, válogatott virága esetében alkalmazható az Alföldi kamillavirágzat árujelző:
- Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Tiszadada, Tiszadob, Tiszalök, Tiszavasvári
- Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Ároktő, Borsodivánka, Gelej, Mezőcsát, Mezőnagymihály, Négyes, Szentistván, Tiszakeszi, Tiszavalk
- Heves megye: Átány, Boconád, Heves, Kisköre, Kömlő, Mezőtárkány, Pély, Poroszló, Sarud, Tarnaméra, Tarnavezekény, Tiszanána
- Jász-Nagykun-Szolnok megye: Abádszalók, Jászapáti, Jászárokszállás, Jászberény, Jászdózsa, Karcag, Kunhegyes, Kunmadaras, Kunszentmárton, Mezőtúr, Nagyiván, Szolnok, Tiszafüred, Tiszaigar, Tiszaőrs, Túrkeve
- Hajdú-Bihar megye: Bakonszeg, Balmazújváros, Berettyóújfalu, Biharnagybajom, Bihartorda, Csökmő, Darvas, Derecske, Egyek, Földes, Gáborjánszeg, Hajduszovát, Hencida, Hortobágy, Kaba, Komádi, Konyár, Mezősas, Nádudvar, Nagyrábé, Pocsaj, Polgár, Pród, Püspökladány, Sárrétudvari, Szentpéterszeg, Szerep, Tetétlen, Tiszacsege, Zsáka
- Békés megye: Békéssámson, Békésszentandrás, Biharugra, Bucsa, Dévaványa, Ecsegfalva, Füzesgyarmat, Gyoma, Gyula, Kertészsziget, Körösladány, Kötegyán, Méhkerék, Mezőgyán, Sarkadkeresztúr, Szabadkígyós, Szarvas, Szeghalom, Tótkomlós, Vésztő, Zsadány
- Csongrád megye: Baks, Csikóspuszta, Csongrád, Felgyő, Hódmezővásárhely, Kakasszék, Kardoskút, Klárafalva, Magyartés, Makó, Makó-Rákos, Nagykopáncs, Nagymágocs, Pitvaros, Sándorfalva, Szeged, Székkutas, Szentes
- Bács-Kiskun megye: Gátér, Kiskunfélegyháza
- Pest megye: Abony, Cegléd, Jászkarajenő, Tápiógyörgye, Tápiószele
Az Alföldi kamillavirágzat virágzata kompakt, nem esik szét, kevésbé porlik. A nyers virág gyűjtése kizárólag kézi erővel, kamillafésű segítségével történik. Ezt követően szárítják majd szártalanítják és kézzel válogatják a virágzatokat. Végül a termékeket csomagolják.
Forrás: hungarikumoknapja.hu