Együtt a generációk munkája.

Balatonlellén most először, Mezőkovácsházán már másodszorra fogja horgolt karácsonyfa díszíteni a főteret adventkor.

Mezőkovácsházán már tavaly is különleges fa díszlett a településen, nem csoda, hogy országos hírnévre tett szert. Akkor egy nagy csapatként Lizica Dochia ötletének megvalósítását tűzték ki célul. Megálmodták, megcsinálták: a Békés megyei településen a hölgyek úgy döntöttek, hogy horgolással készítik el a település karácsonyfáját. Az ügyeskezű lányok és asszonyok valódi közösséget alkotnak, a munkából mindenki kivette a részét, 50 hölgy dolgozott össze.

A Kovácsházi Kézműves Kör lelke, Jankó Erzsébet fogta össze a munkálatokat.  A fa alapja egy 5 méter magas fémszerkezet lett, amit az önkormányzat biztosított. Erre került rá a sok kicsi, horgolt, 15*15 centiméteres lapocska. 800-nál is több lapocskát dolgoztak össze, a csúcsdísz is egy horgolt csillag lett. A felöltöztetett karácsonyfa a Kalocsa Róza Művelődési Központ mögötti szabad területen került felállításra, este megvilágítva várta a látogatókat.

Idén már nem is volt kérdés, hogy ismételnek, már most illesztik, dolgozzák össze a nagyinégyzeteket (ők nevezték el így a horgolt darabokat). Több ezer kell az idén majd a 6 méter magasra megemelt, megnövelt fémvázra. Eközben még segítettek is a budapesti II. kerületi, hasonló ötlet megvalósításán dolgozó kézműveskedő lányoknak, asszonyoknak. Horgoltak és küldtek is a fővárosba mintadarabokat, amiket majd ottani horgolt karácsonyfára rávarrhatnak. Izgatottan várják a december 4-ét, amikor az ünnepélyes avatás és kivilágítás történik.

Balatonlellén egy hasonló ötlet nyomán indult el a munka. Az ötletgazda, Gyetvai Erika 30 tagot számláló horgoló-kötő csapatával a népi kézművesség hagyományait igyekszik ápolni és átörökíteni. A célja nemcsak az volt, hogy elkészüljön egy dekoráció a város számára, hanem hogy összehozza a generációkat, és megszólítson olyan embereket is, akik nehezen vagy egyáltalán nem tudnak kimozdulni otthonukból.

A Civilek Lellei Közössége január óta gyűjti a kis terítőket. A generációk összehozása sikerrel járt, 18 éves és 86 éves résztvevő is akad. Az egyik fiatalember a padláson talált rá nagymamája többdoboznyi fonalára, de olyan ügyes kezű alkotó is él a településen, aki száz kis terítőt készített. A dekoratív, egyedülálló fát faragott csúcs díszíti, melyet Horváth László fafaragó készített, azzal a faragott táblával együtt, ami a harminchat alkotó nevét tartalmazza.

Forrás: sonline